Social

Sarbatoarea Invierii vine cu verificari la animale

Daniel Garleanu
4 apr 2009 844 vizualizări
Vrincenii care vor sa isi sacrifice animalele acasa trebuie sa cheme medicul, care va superviza taierea in schimbul unei taxe de 8 lei

Pastele aduce sacrificarea a cel putin 20.000 de miei pentru mesele pascale ale vrincenilor. Sub egida "Verificari pentru asigurarea unui Paste sanatos", directorul Ionel Duta a strins ieri la sediul Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reprezentatii presei pentru a explica masurile care se impun in aceasta perioada. Acesta a anuntat ca duminica, 5 aprilie, va incepe o ampla actiune de control ce vizeaza tirgurile de animale, pietele agroalimentare, complexele alimentare, magazinele si unitatile care receptioneaza, depoziteaza, prelucreaza, transporta si comercializeaza produse alimentare, inclusiv brutarii, patiserii, cofetarii si unitati de ambalare a vopselei pentru oua. Tot in acesta perioada vor fi urmarite si punctele turistice, padurile si alte zone in care pot aparea sacrificari neautorizate. "Mieii se sacrifica numai in locul special amenajat, in abatoare doatate cu apa calda si rece. Asomarea se face cu pistol sau electric. Pentru siguranta, miei se vor sacrifica numai in prezenta medicului veterinar care va face un examen "" expertiza sanitar-veterinara a carcasei "" dupa care va aplica o stampila pe partea stinga", a detaliat Ionel Duta. Vrincenii care vor sa isi sacrifice animalele acasa, trebuie, de asemenea, sa cheme medicul care practica un tarif de aproximativ 8 lei/animal. Pe parcursul acestor actiuni, inspectorii vor colabora si cu alte autoritati, care au atributii in controlul produselor alimentare. Pe viitor se vor institui "case traditionale de sacrificare" unde cetatenii pot chema medicul. Deocamdata, astfel de locatii se gasesc doar in citeva judete din vestul tarii, urmind ca anul viitor sa se gasesca si in Vrancea. De mentionat ca foarte rar directorul Duta a facut publice intr-un astfel de cadru masurile care se impun de sarbatori. Din cite am aflat, "iesirea" de ieri a fost facuta la cererea expresa a prefectului Raluca Dan. (Daniel GIRLEANU)


Corpul de Control, o problema personala


Intrebat de ziaristi despre rezultatele verificarilor facute de Corpul de Control al Prefecturii, Ionel Duta nu a mai fost la fel de transparent, declarind ca prefera sa nu vorbesca. "Asta e problema personala. No comment", a zis directorul DSVSA, deranjat de intrebare. Aceasta in ciuda faptului ca verificarile au fost facute la o institutie sustinuta cu bani publici. Nici prefectul judetului, Raluca Dan, nu a transparentizat mai mult rezultatele controlului, pasind "pisica" pe umerii celor luati in vizor. Din cite se pare, situatia nu este prea roz in ograda sefului veterinarilor, astfel ca este foarte posibil sa avem de-a face cu demisia acestuia din fruntea DSVSA. In anii cit a avut conducerea, Duta a fost nevoit sa colinde toate partidele de la putere pentru a-si pastra postul. Sursele noastre spun ca si de aceasta data seful veterinarilor a tocit pragurile la usilor prietenilor care l-au ajutat in trecut. "A deschis tot felul de usi, cu tot felul de promisiuni. Nu stiu cum de inca mai are credibilitate, dupa toate cite s-au intimplat", ne-a spus o sursa din interiorul institutiei. (D.G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.