Social

S-a dat startul Lunii plantarii arborilor

Ciprian Fânaru
17 mar 2009 957 vizualizări
In perioada15 martie - 15 aprilie vor fi plantati in judet 450.000 de puieti u vrincenii isi pot lua adio de la arbusti gratis pentru infrumusetarea gradinii u din cauza crizei, pretul masei lemnoase a scazut cu 20%

Directia Silvica (DS) Focsani a deschis ieri editia din acest an a "Lunii plantarii arborilor". Regia Nationala a Padurilor (RNP) organizeaza timp de o luna, intre 15 martie si 15 aprilie, actiuni de plantare, acestea urmind a fi planificate in functie de conditiile meteorologice. Proiectul a luat practic startul la sfirsitul saptaminii trecute in Vrancea, cind a fost impadurit un hectar de teren cu plopi in zona Doaga. Daca in judetul nostru se recoltau inainte de 1989 in jur de 400 mii mc de masa lemnoasa, acum se mai recolteaza doar 140 mii mc, si din cauza terenurilor degradate. Pe 15 mii de hectare din judet este necesara impadurirea, noua mii dintre acestea fiind terenuri degradate, a caror stabilitate este afectata de eroziune, alunecari de teren sau chiar activitate tectonica. Primele impaduriri au inceput in 1937, dupa specificatiile lui Dimitrie Gusti, cind la Valea Sarii si Iresti au fost plantati pini negri, silvestru, paltin si catina alba. Pentru a ameliora situatia in zona de cimpie au fost infiintate perdele forestiere de protectie. In Vrancea exista 175 ha sau 154 km de astfel de perdele, in jurul Focsaniului, la Suraia si la Tataranu, urmind ca in acest an in "Luna padurii" sa fie plantati 450.000 de puieti din pepinierele Directiei Silvice. Principala pepiniera din administrarea DS este la Dumbravita.

Cetatenii nu mai pot obtine gratis arbusti pentru plantare

Spre deosebire de alti ani, cind silvicultorii distribuiau gratuit, la cerere, puieti, persoanele fizice ori juridice interesate pot lua anul acesta arbori si arbusti numai contra-cost. "Am marit suprafata de producere a puietilor, ca o masura de a asigura necesarul pentru impaduririle masive pe care intentionam sa le realizam in anii urmatori. La actiunile din «Luna plantarii arborilor» va participa personal silvic de la fiecare ocol silvic si, speram noi, cit mai multi elevi. E important ca cei mai tineri sa constientizeze ce inseamna padurea si care sint efectele micsorarii suprafetei impadurite", a spus purtatorul de cuvint al DS Focsani, Titi Olteanu. Acesta a confirmat faptul ca vinzarile de masa lemnoasa pe picior sint in continua scadere, din cauza micsorarii cererii de pe piata. "Din 7.000 mc s-au contractat 5.000 mc anul acesta. La drum auto facem licitatii saptaminal, scaderea de pret fiind intr-adevar cam de 20%. La rasinoase, caderea costului e mai mare, metrul cub vinzindu-se acum cu 150, 160 de lei", dupa cum a afirmat Titi Olteanu. Acesta a precizat ca DS are dificultati in a gasi firme dispuse sa se ocupe de impaduriri in urma unei licitatii. Cele mai multe care presteaza astfel de servicii, cinci la numar, sint din Vrancea, dar exista si zone precum Soveja unde lucrarile nu sint adjudecate, unul dintre motive fiind caracterul sezonier al acestora. Costul infiintarii unui hectar de padure pina la atingerea starii de masiv (perioada cuprinsa intre cinci si sapte ani) este de 19 mii de lei, astfel ca proprietarii terenurilor degradate nu prea se lasa convinsi sa planteze pe acestea copaci. In ceea ce priveste vinzarea materialului lemnos, proprietarii de paduri si obstile vor sa-l vinda singuri si nu prin intermediul DS, pentru a putea negocia un pret mai bun. Institutia vrinceana are in acest moment in administrare 56 de mii ha de padure, cu mentiunea ca procesul de retrocedare nu este inca finalizat. Pe 27 martie, tot in cadrul proiectului, DS Focsani, in colaborare cu Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava, Romsilva si Departamentul Padurilor din MAPDR, va organiza un workshop referitor la metodologia de inventariere si cartare a terenurilor degradate, in vederea reabilitarii ecologice. (Ciprian FANARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.