Social

Variatiile de tensiune strica aparatura medicala

Raluca Manolache
6 mar 2009 1324 vizualizări
La Spitalul Judetean s-au defectat aparate de anestezie, monitoare sau aparate EKG u anul trecut, cel mai mare spital din judet a primit dotari de peste 900.000 lei

Aparatura medicala atit de necesata pentru supravegherea bolnavilor si uneori pentru sustinerea acestora in viata se defecteaza si din cauza variatiilor de electricitate. La Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani situatia este intilnita tot mai frecvent, iar socurile defecteaza si aparatura noua din unitate. Cele mai dese defectiuni se intilnesc in salile de operatie, in Unitatea de Primire Urgente sau in sectia de cardiologie. Aici s-au stricat aparate de anestezie, monitoare, aparate EKG. Constantin Curca, technician principal aparatura medicala la Spitalul din Focsani, spune ca au existat situatii in care aparatura s-a defectat din cauza fluctuatiilor de curent, desi acestea au un sistem de protectie. "In principiu, sectiile au fost dotate cu aparatura medicala noua, primita de la Ministerul Sanatatii, prin Banca Mondiala, si achizitionata din venituri proprii. Aparatura este verificata saptaminal pentru ca trebuie mentinuta in functiune in beneficiul bolnavilor. Scopul nostru este sa mentinem aparatura din dotare in functiune. In momentul in care vedem ca aparatura poate periclita viata bolnavului, aceasta este scoasa din functiune", ne-a spus Constantin Curca. In principiu au de suferit aparatele care nu pot fi scoase din priza. Medicii de la UPU, care trebuie in fiecare secunda sa fie pregatiti pentru a primi pacientii in stare critica, stau uneori cu sufletul la gura pentru ca aparatura cu care a fost dotata unitatea poate fi avariata din cauza variatiilor de curent. "Au fost cazuri in care aparatura s-a defectat din cauza fluctuatiilor de curent. De multe ori nu avem ce face pentru ca nu putem scoate din priza aparatura, chiar daca sint variatii de curent", a spus dr. Mariana Dinca, sefa de la UPU. De partea cealalta, reprezentantii Societatii Electrica Focsani spun ca de vina ar putea fi instalatia din interiorul unitatii. "Spitalul este alimentat din statia Magura Focsani, instalatie de medie tensiune, dar nu au fost evenimente care sa perturbe activitatea aparaturii. Nu am avut reclamatii in acest sens de la spital. Sa nu fie ceva din instalatia lor din interior", a precizat inginerul Dumitru Rusu, dispecer sef la Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Focsani. Situatia este cu atit mai complicata in conditiile in care Spitalul are aparatura noua. De exemplu, in 2008, pe sectiile spitalului au ajuns aparate medicale in valoare de peste 255.000 lei, suma cheltuita din veniturile proprii. Au fost cumparate defibrilatoare, pompe submersibile, analizoare de determinare a hemoglobinei, unitati ORL cu accesorii, electrocardiografe portabile, monitoriare pentru sectia de Terapie Intensiva, dar si un electroencefalogram. De asemenea, de la minister unitatea a primit aparatura in valoare de aproximativ 661.000 lei. S-a primit un detector doppler fetal mobil, incubatoare, pulsoximetru fix si mobil, aparat anestezie si un ecograf portabil. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.