Social

Retete noi pentru pensionari

Raluca Manolache
4 mar 2009 1300 vizualizări
Pensionarii cu venituri mici au dreptul la o reteta pe luna, de maxim 300 de lei

Medicii de familie din judet au primit inca de duminica noile formulare pe care urmeaza sa prescrie medicamente compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri sub 600 lei/luna. Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) a distribuit peste 100 carnete cu formulare medicilor de familie, pretul unui astfel de carnet fiind de 8,33 lei. Noul formular are inclusa o rubrica in plus la categoriile de asigurati, respectiv "0 "" 600 lei", astfel incit sa se poata marca faptul ca reteta este eliberata pentru un pensionar cu venit mic. Cu toate acestea, pina pe 30 iunie medicii prescriptori vor putea folosi si vechile formulare pentru epuizarea stocurilor. "Prescrierea de medicamente compensate 90% pentru pensionarii cu venituri mici se va face numai de medicii de familie, in limita unei singure retete pe luna, in valoare de maximum 300 lei. Pentru stabilirea dreptului de a beneficia de aceste medicamente, pensionarul se va prezenta la cabinetul medicului de familie cu ultimul talon de pensie, cu actul de identitate si cu o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul are doar venit din pensie, sub 600 lei/luna", spun reprezentantii bancii sanitare. Medicul va trebui sa consemneze in fisa pacientului si in registrul de consultatii numarul talonului si cuantumul pensiei si va anexa la fisa medicala declaratia data pe propria raspundere. Cu toate acestea, nu foarte multi pensionari au profitat de noua modificare legislativa. "Inca nu se cunosc foarte bine modalitatile de prescriere. Medicii trebuie sa stie ca pot fi prescrise doar medicamente care fac parte din grupa B si care pentru restul persoanelor sint compensate cu doar 50%", spune Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea. Pensionarii pot primi 650 de medicamente compensate cu 90%, pilule necesare in tratamentul hipertensiunii, afectiunilor circulatorii, pentru scaderea colesterolului, impotriva vertijurilor, tulburarilor capacitatii mentale etc. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.