Social

Grupurile sensibile, in atentia ITM

Daniel Garleanu
3 mar 2009 1700 vizualizări
22% din accidentele de munca s-au inregistrat la persoanele de peste 50 de ani In vederea imbunatatirii conditiilor de munca, Inspectoratul Teritorial de Munca a lansat Strategia Inspectiei Muncii in domeniul securitatii si in munca 2008-2012 .

Strategia isi propune ridicarea standardelor de calitate in munca pentru lucratori dar si adaptarea nevoilor individuale ale lucratorilor ce apartin grupurilor sensibile la riscuri specifice. Grupurile sensibile sint reprezentate de femei gravide, care alapteaza, tineri, lucratori in virsta, persoane cu dizabilitati si lucratorii imigranti. Incepind cu luna august 2008, ITM Vrancea a demarat aceasta campanie fiind inclusi 92 de angajatori. In cazul in care angajatorii au grupuri sensibile, au citeva obligatii specifice, cum ar fi organizarea locurilor de munca tinind cont de lucratorii cu dizabilitati, amenajarea de spatii unde gravidele si mamele care alapteaza sa se poata odihni in pozitie culcat in conditii corespunzatore si asigurarea conditiilor de munca adaptate virstei lucratorilor. 22% din totalul accidentelor de munca s-au inregistrat la persoanele cu virsta de peste 50 de ani, iar 25% din totalul lucratorilor tineri (15-18 ani) sint expusi unor riscuri care le pot afecta securitatea si sanatatea, reiese din analiza statistica a ITM. Aceasta campanie vine in urma mai multor controale care au relevat neconformitati in aplicarea legislatiei in ce priveste grupurile sensibile. IMM-urile cu activitati in constructii, silvicultura sau agricultura au inregistrat cele mai multe abateri, cum ar fi neamenajarea de rampe, semnalizari sonore sau optice, precum si pozitii si actiuni incomode in timpul lucrului ce pot dezvolta afectiuni grave. Pina in prezent au fost consiliati 38 de angajatori si s-au aplicat opt amenzi. (D. GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.