Social

Centru de ingrijire la domiciliu pentru bunici

Mihaela Beșleagă
23 feb 2009 1167 vizualizări
Multi romani ii discrimineaza pe batrini, considerati a fi consumatori de resurse

"Cine nu are batrini sa-si cumpere, iar cine are sa-i respecte", este o vorba veche de al carei adevar s-au convins cei implicati timp de 1 an si 7 luni in programul "Centru de servicii de ingrijire comunitara furnizate persoanelor virstnice cu nevoi medico-sociale din orasul Odobesti", derulat de Unitatea de Asistenta Medico-Sociala (UAMS), in parteneriat cu Consiliul Local Odobesti. UAMS si-a propus sa aduca in centrul atentiei persoanele virstnice si sa le implice in viata sociala a comunitatii in care traiesc, prin infiintarea unui Centru de ingrijiri la domiciliu a persoanelor virstnice din judetul Vrancea, care va avea ca scop derularea de servicii medico-sociale comunitare in colaborare cu autoritatile locale, in cit mai multe localitati. "Fiecare ar trebui sa se gindeasca de o suta de ori si sa actioneze o data, atunci cind hotarasc sa-si lase parintii sau bunicii intr-un centru de asistenta sociala. Conditiile de cazare si masa, de asistenta medicala sint la standarde ridicate in ultimii ani. Din pacate, unii dintre batrini trec in lumea de dincolo cu sufletele incarcate de dorul celor ce le-au dat nastere, i-au crescut si ingrijit asa cum au putut, dar care nu-si mai aduc aminte de ei uneori nici macar de sarbatori. Astfel de proiecte au menirea sa compenseze aceste traume sufletesti", spune Electra Eftandopolos, directorul UAMS Odobesti. Principala nevoie catre care este indreptat proiectul este lipsa de integrare a batrinilor in viata comunitatii si slaba interactiune cu tinerii. O mare parte dintre romani discrimineaza populatia batrina, aceasta find considerata ca fiind consumatoare de resurse. Insa persoanele geriatrice isi doresc sa socializeze, sa fie active, sa isi spuna povestile de viata si sa impartaseasca din experientele traite. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 19 ore, 40 minute, 25 secunde
S4h8iB awoqkuxddsay, [url=http://zqmfqvydoybd.com/]zqmfqvydoybd[/url], [link=http://hclkuqjxycub.com/]hclkuqjxycub[/link], http://tqesxgadvlvm.com/
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.