Social

Angajatii din primarii, instruiti sa jongleze cu banii europeni

Mihaela Beșleagă
17 feb 2009 1169 vizualizări
43 de primarii vor avea manageri de proiect care vor fi profesionalizati in accesarea fondurilor structurale u valoarea proiectului implementat de Prefectura Vrancea este de 460.000 lei

Primarii din mai multe comune vrincene s-au intilnit saptamina trecuta cu reprezentantii Prefecturii, au cunoscut-o pentru prima data data pe Raluca Dan in noua postura de prefect si au aflat despre un nou program implementat de Prefectura. Este vorba despre un proiect privind realizarea unei retele de manageri de proiecte in 43 de unitati teritorial-administrative din Vrancea, care ar urma sa gestioneze programele care sa aduca bani europeni pentru comunitati. Prefectura, in postura de aplicant, a inaintat o cerere de finantare in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, i-a fost aprobata finantarea, iar in acest moment se parcurge faza de contractare. Grupul tinta este reprezentant atit de angajatii din cele 43 de primarii, care urmeaza sa fie instruiti, cit si de un numar de specialisti ai Institutiei Prefectului. Joia trecuta, primarii din localitatile selectate pe baza unui chestionar, care au indeplinit conditiile, au incheiat un protocol cu Prefectura. "In special in aceasta perioada de criza pe care o parcurgem, accesarea banilor europeni pentru dezvoltarea comunitatilor devine si mai importanta. Dar pentru accesarea acestor fonduri este nevoie de oameni pregatiti, care sa stie cum sa realizeze un proiect eligibil", a explicat Catalin Dragulescu, membru in echipa de implementare a proiectului. Persoanele care vor urma aceste cursuri trebuie sa aiba studii superioare si o experienta anterioara in lucrul cu proiecte europene si vor fi desemnate de primari pentru a se ocupa de accesarea de fonduri post-aderare. Proiectul implementat de Prefectura prevede desfasurarea a trei module de cursuri de pregatire. Primul modul este alcatuit din cursuri de profesionalizare privind managementul proiectului, recunoscute de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA). Celelalte doua module sint cursuri ECDL, de lucru cu calculatorul, iar al treilea este un curs de perfectionare de 7 zile privind achizitiile publice. De asemenea, urmeaza sa fie pus la punct si un server, cu o retea intranet intre cele 43 de localitati, care va administra o baza de date "impartasita" tuturor localitatilor. Proiectul se va derula pe o perioada de un an de zile, iar valoarea lui este de 460.000 lei, fonduri structurale post-aderare. Primariile par interesate de accesarea fondurilor europene. Un exemplu in acest sens este faptul ca prin Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) 18 primarii au obtinut finantare pe masura 3.2.2 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) privind imbunatatirea infrastructurii rurale. (Mihaela BESLEAGA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.