Social

Declaratiile de asigurare, in declin, in Vrancea

Sebastian Oancea
23 iun 2005 833 vizualizări
Agricultorii sau "stranierii" pot beneficia de aceleasi drepturi de care se bucura salariatii, daca opteaza pentru asigurarile facultative. Numarul declaratiilor de asigurare a scazut in ultimii patru ani

Numarul declaratiilor de asigurare, in Vrancea, a scazut in ultimii patru ani. In ceea ce priveste contractele de asigurare, numarul acestora s-a mentinut in jurul mediei de 300 la fiecare an. Potrivit ultimelor verificari efectuate de Casa Judeteana de Pensii Vrancea, in baza de date proprie, s-a constatat ca fluctuatiile frecvente de pe piata muncii au dus la scaderea numarului de persoane care au asigurari sociale.

De la data intrarii in vigoare a Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, la 1 aprilie 2001, si pina la jumatatea acestui an - 15 iunie, s-au inregistrat 2078 de declaratii de asigurare si 1986 de contracte de asigurare, dupa cum urmeaza: in anul 2001 s-au inregistrat 1465 de declaratii de asigurare, fata de anul 2004, in care s-au inregistrat doar 152 de astfel de declaratii, si tot in anul 2001 s-au inregistrat 346 de contracte de asigurare, numarul mentinindu-se constant in urmatorii ani - 352 de astfel de contracte inregistrate in acest an, pina la 15 iunie. Asiguratii din sistemul public de pensii au obligatia sa plateasca contributii de asigurari sociale, dar au si dreptul sa beneficieze de asigurarile sociale. Cu toate acestea, exista foarte multe persoane care lucreaza fara acte intocmite legal, ori au alte surse alternative de venituri in afara de salariu, fapt pentru care nu sint interesate de o remuneratie primita dupa virsta legala de incetare a activitatii in munca. Astfel, pentru astfel de persoane exista o solutie pentru ca acestea sa primeasca un venit asigurat in momentul ajungerii la o virsta care nu mai permite munca - asigurarile facultative. Asigurarile facultative sint destinate persoanelor care nu au statut de salariati, pentru persoanele care nu sint asigurate in alte sisteme de asigurari sociale, cum ar fi acela al Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne dar si pentru studenti si militari in termen, avocati ori persoane inscrise in culte religioase nerecunoscute de statul roman. Trebuie stiut faptul ca persoanele care nu incheie nici un fel de asigurare nu pot beneficia de prestatiile de asigurari sociale care decurg din participarea la sistemul public de pensii.


Asiguratii facultativ au aceleasi drepturi ca si salariatii

Asadar, cetatenii care nu au statut de salariat (pentru care asigurarea este obligatorie, retinindu-se contributia din salariu) nu vor primi nici un fel de venituri in caz de invaliditate, accidente, boli, maternitate, deces ori atingerea virstei de pensionare. In aceasta situatie se afla cei care lucreaza in agricultura, persoanele care desfasoara activitati in unitatile de cult recunoscute de statul roman si care nu au incheiat un contract individual de munca, persoanele care lucreaza in strainatate dar si cele care lucreaza "la negru" in tara. Toate aceste categorii de persoane pot incheia asigurari facultative, si, implicit, vor beneficia de aceleasi drepturi de care se bucura salariatii: vor primi pensie pentru limita de virsta, pensie de invaliditate, pensie de urmas, indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, pentru maternitate, pentru cresterea copilului, precum si toate celelate drepturi care decurg din calitatea de asigurat. Pentru acest lucru, persoanele sus mentionate trebuie sa incheie la Casa Judeteana de Pensii Vrancea un contract de asigurare. In acest an, asiguratii individual achita, in baza contractului de asigurare sociala ori a declaratiei de asigurare, o contributie de 31,5% din venitul asigurat, venit care nu poate fi mai mic decit o patrime din salariul mediu brut ori mai mare decit suma a 5 salarii medii brute. "Contributia se plateste lunar, dar se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult un an, calculata de la data de la care se face plata. In aceste conditii, stagiul de cotizare este corespunzator timpului efectiv parcurs in interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata", au precizat specialistii din cadrul Compartimentului de Comunicare al Casei Judetene de Pensii Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.