Social

Medicii de familie ameninta cu greva

Raluca Manolache
13 feb 2009 1670 vizualizări
Ca forma de protest, medicii vor sa intre in concediu de odihna , spune Mihai Copaci, seful Casei de Sanatate u medicii de familie risca sa dea faliment daca bugetul alocat se va diminua, asa cum se preconizeaza u un medic de familie are un buget de lunar de 7.300 de lei

Medicii de familie din Vrancea, prin Asociatia Medicilor de Medicina de familie, Medicina generala, au adresat ieri un memoriu Casei de Asigurari de Sanatate prin care semnaleaza situatia de criza care se va crea daca fondurile alocate le vor fi diminuate. 15 medici de familie l-au bagat in sedinta pe seful CAS, Mihai Copaci, pentru a-i prezenta situatia din sistem, dar si ce masuri vor fi luate in cazul in care bugetul nu va fi cel putin la aceiasi valoare ca in 2008. Medicii spun ca pentru 2008 fondurile alocate asistentei medicale primare au reprezentat 9% din cota FNUASS pentru serviciile medicale, pe cind proiectul de buget pentru 2009 prevede doar 5,4% pentru asistenta medicala primara. "Va trebui sa transmit mai departe solicitarile medicilor de familie. Acestia spun ca, daca se va diminua fondul, vor avea probleme de finantare si nu vor mai putea asigura asistenta medicala. Unii dintre ei spun ca vor pleca in strainatate la munca. Ca forma de protest medicii vor sa intre in concediu de odihna pentru trei zile, pina cind se va stabili bugetul", ne-a declarat Mihai Copaci.


Cabinetele, spre faliment


Medicii de familie au prezentat si o lista cu cheltuielile pe care trebuie sa le suporte un medic. Astfel, un medic care are pe liste 1.500 de asigurati primeste lunar pentru munca depusa in jur de 7.300 de lei. Din acesti bani se platesc salarii, materiale sanitare si consumabile, instrumentar, utilitati, reparatii si intretinere sau licentele soft necesare. In cazul in care bugetul va fi diminuat, medicii ar urma sa primeasca doar 4.500 lei, situatie in care vor fi nevoiti sa puna lacat pe usa cabinetelor. Medicii de familie se vaita ca risca sa dea faliment daca bugetul se va diminua. "In continuare se confunda venitul cabinetului cu venitul medicului de familie, dezinformare intilnita si in sistemul sanitar. Unii dintre colegi si-au facut credite pentru a-si cumpara spatiile, iar altii au facut investitii cu speranta ca dupa 14 ani de reforma lucrurile au inceput sa se miste. Multi vom fi pusi in situatia sa inchidem cabinetele si sa nu mai incheiem contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Vom acorda asistenta medicala contra cost cu chitanta, urmind ca pacientii sa-si recupereze banii de la Casa de Asigurari", a mentionat medicul Grigore Hanta, de la Odobesti. Medicii considera ca diminuarea bugetului va duce la o deteriorare grava a sistemului de sanatate si asa fragil, iar o buna parte a populatiei risca sa ramina fara serviciile medicale de baza. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 18 ore, 57 minute, 56 secunde
Intradevar asa este! Daca bugetul medicilor va scadea cu siguranta multe cabinete se vor inchide si multi medici vor pleca in strainatate, acest lucru este valabil peste tot in tara.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.