Social

Proiectele de mediu, intrerupte unul dupa altul

Iulia Nicolaie
11 feb 2009 945 vizualizări
Marea Debarasare este al doilea program, dupa Casa Verde , care este intrerupt de catre Ministerul Mediului u cel mai probabil, decizia se invirte in jurul costurilor

Reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile au anuntat ca in cel mai scurt timp vor fi demarate discutiile cu organizatiile colective partenere, pentru reevaluarea campaniei nationale de debarasare a deseurilor electrice si electronice. Pretextul pentru intreruperea programului il reprezinta redimensionarea programului, dar data la care acesta va fi reluat nu a fost precizata. "Marea Debarasare" a fost lansata in anul 2007, pina in prezent fiind realizate cinci editii. In ultimii trei ani, au fost colectate in jur de 20.000 de tone de deseuri, din peste 500 de localitati. "Nu am primit un document oficial cu motivele pentru care aceasta campanie a fost intrerupta, dar stiu ca se va relua intr-o alta organizare. Se incearca revenirea la acest program pentru ca este eficient pentru Romania. Cred ca este vorba mai mult despre cine suporta costurile destul de mari ale acestui proiect. In Vrancea, la fiecare actiune stringeam in jur de 6-7 tone de deseuri. Imi amintesc ca orasul Marasesti a avut o contributie importanta, stringind circa trei tone de deseuri intr-o singura actiune", ne-a declarat directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Vrancea, Paul Giurca. Acesta a mai afirmat ca printre beneficiile programului se numara si valorificarea unor materiale scumpe, in afara de binele facut mediului inconjurator. Si proiectul "Casa Verde" a fost aminat din nou, pe termen nelimitat, intrucit bugetul fondului de mediu nu a fost aprobat, dar si din cauza ca au fost identificate anumite probleme ale programului, precum validarea cu dificultate a instalatorilor sau nereguli din ghidul solicitantului. "Cred ca multi solicitanti vor cere acesti bani pentru case de vacanta si nu mi se pare oportuna cheltuirea atitor bani pentru aceste locuinte, pe care oamenii le folosesc de cel mult citeva ori pe an", a precizat ministrul mediului, Nicolae Nemirschi. Acesta este nemultumit si de faptul ca in ghid nu este precizata provenienta producatorilor, temindu-se ca in tara ar putea ajunge produse de slaba calitate din Asia. Sumele repartizate celor 367 de firme validate nu au fost impartite, deoarece reprezentantii Administratiei Fondului de Mediu (AFM) se tem de eventualele contestatii ale firmelor refuzate, care ar putea duce la o noua recalculare a banilor. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.