Social

Primaria Odobesti, acuzata ca face manevre cu islazul

Doina Ganea
10 feb 2009 2822 vizualizări
Crescatorii de animale sint suparati ca trebuie sa-si plimbe animalele la pasune kilometri intregi pe motiv ca islazul a fost transformat in cartier u oficialii Primariei Odobesti sustin ca vor aloca o suprafata de teren pentru crescatorii de vite la marginea satului Patesti

Membrii Asociatiei Crescatorilor si Detinatorilor de Taurine din Odobesti sint suparati pe primarul Daniel Nicolas si implicit pe Consiliul Local Odobesti, deoarece nu le incredinteaza suprafata de islaz spre administrare. Unul dintre reprezentantii Asociatiei, Grigore Duca, s-a aratat nemultumit de faptul ca Primaria Odobesti a transformat islazul in cartier de blocuri pentru tineri si de locuinte pentru romi, lasind putinii crescatori de animale din cartierul Unirea si Odobesti fara un loc in care sa-si duca vitele la pascut. "Din discutiile purtate in cadrul sedintei de Consiliu local de luna treuta a reiesit ca din suprafata de 60 ha cit a avut islazul satului Unirea s-a facut pomana mare pentru sinistrati. In continuare tot de acolo s-au alocat suprafete si pentru construirea de locuinte pentru tineri sub 35 de ani carora li s-a vindut cu 12 euro/mp. S-au facut multe manevre si prin sedinte cu consilierii pentru a ne distruge tot islazul satului Unirea. Din tot ce a facut conducerea Primariei a mai ramas o bucata cam de 25 ha de islaz pe care Asociatia prin mai multe adrese a cerut-o de la primarie", ne-a spus Grigore Duca. Culmea este ca, oficial, Grigore Duca, secretarul Asociatiei, nu mai are nici o vita in ograda si nici alti 10 membri, dar aceasta nu-i impiedica sa-si ceara drepturile preventiv. Primaria a anuntat ca sprijina infiintarea de asociatii de crescatori de animale pentru a stimula producatorii agricoli locali si produsele indigene, dar cu respectarea legislatiei de mediu in vigoare.


Islazul a fost arat


Potrivit oficialilor Primariei Odobesti, suprafata solicitata de Asociatia Crescatorilor de Taurine a fost transformata in teren arabil inca de acum 22 de ani "In urma reorganizarii administrative a Romaniei din 1968, comuna Unirea, fosta comuna Patesti p ina in 1965, a fost desfiintata si transformata in cartier al orasului Odobesti. Crescind nivelul de urbanizare al cartierului Unirea, a scazut numarul crescatorilor de animale, ceea ce a determinat autoritatile orasului, in 1987, sa transforme cele 60 ha ale fostului islaz comunal in teren arabil, situatie juridica in care se gaseste si astazi, conform Titlului de Proprietate nr.131759/2003, facind ca cererea Asociatiei Crescatorilor de Taurine sa nu aiba obiect, intrucit islazul fostei comune Patesti-Unirea a fost transformat in teren arabil acum 22 de ani", se arata in raspunsul formulat de primarul orasului Odobesti, Daniel Nicolas, prin intermediul Biroului de Presa.


Fara vaca legata de funie prin oras


Pentru a veni in sprijinul crescatorilor de animale, Primaria a anuntat ca va pune la dispozitia acestora cele 21 de ha de pasune, dar la distanta de oras. In prezent se afla in lucru pentru sedinta ordinara din luna februarie proiectul unei Hotariri de Consiliu Local privind atribuirea de loturi din aceasta pasune crescatorilor de animale, in functie de numarul acestora. Mai mult, acest proiect are in vedere si recomandarea privind crescatorii de animale care nu mai au voie sa plimbe vaca de funie prin orase. Membrii asociatiei sustin ca primaria le-a oferit totusi un teren pentru pasunatul animalelor, dar la o distanta de 6-7 km de cartierul Unirea. "Primaria si Consiliul Local au identificat terenul necesar pentru crescatorii de animale din localitate si-l va pune la dispozitia acestora, dar respectind normele europene de mediu si legislatia romaneasca, respectiv Ordinului nr. 536/1997 privind aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei conform HG nr.188/2002 si Legea Apelor nr.107/1996", se mai arata in comunicatul Primariei Odobesti


Crescatori fara obiectul muncii


Cererea Asociatiei Crescatorilor de Taurine, care solicita sa primeasca in administrare fostul islaz al fostei comune Patesti-Unirea, respectiv terenul din jurul locuintelor din cartierele Mihai Sturza si Unirea, este nula de drept, in opinia edililor odobesteni. Mai mult decit atit, demersul Asociatiei este considerat a fi unul subiectiv, multi din cei inscrisi pe lista de membri ai acestei Asociatii nemaifiind posesori animale. "Da, este adevarat ca mi-a murit vaca si acum n-o mai am. Dar asta nu are importanta o sa-mi cumpar alta si nu e vorba numai de mine, ca nu sint numai eu in asociatie. Sint si alti oameni care au nevoie, eu sint doar secretarul", a replicat Grigore Duca la atitudinea ostila afisata de edilii din Odobesti. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.