Social

Halatele albe pot imprumuta bolile pacientilor

Raluca Manolache
19 ian 2009 1010 vizualizări
431 de cadre medicale sint vaccinate impotriva hepatitei B

Cadrele medicale risca sa se expuna riscului de a "imprumuta" bolile celor pe care ii au in grija. 14 cadre medicale din Vrancea au ajuns anul trecut in evidentele Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) dupa ce s-au intepat cu ace folosite, fiind astfel expuse unor afectiuni precum hepatita B si C, sau infectiei cu virusul HIV. Din cauza neatentiei au ajuns in "baza de date" a accidentelor cu expunere la produse biologice (singe). Dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al ASP Vrancea, spune ca in ultimul an s-au produs mai multe astfel de accidente. "In primele doua ore de la producerea accidentului trebuie sa se faca un test rapid pacientului care reprezinta posibila sursa de infectie. Daca asistentii se accidenteaza trebuie in cel mai scurt timp sa se adreseze medicului de garda si medicului sef al serviciului de supraveghere si control a infectiilor nosocomiale. Acestia sint cei care evalueaza riscul, recolteaza produsele patologice de la persoana sursa si de la angajatul accidentat", recomanda dr. Marina Maiorov. Aceste cadre medicale au avut insa noroc si in urma analizelor facute nu s-a semnalat nici un caz de boala profesionala. "Ca masura generala in cadrul profilaxiei AES (accident prin expunere la singe) sint in curs de vaccinare impotriva hepatitei B prin trei administrari (0, 1 luna, 6 luni) un numar de 431 de persoane la risc din sectorul sanitar. Prin aceasta vaccinare vor fi protejate de riscul unei imbolnaviri prin aceasta boala in cazul unui accident de expunere la produse biologice", spun reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. Specialistii afirma ca neatentia ii poate costa pe medici, asistenti, laboranti si nu numai, sanatatea, deoarece in urma unei simple intepaturi cu o seringa folosita se pot infecta nu numai cu virusul HIV, ci si cu virusul hepatitei B sau C ori cu alte maladii usor transmisibile, cum ar fi malarie, tuberculoza, bruceloza, leptospiroza dar si cu alte afectiuni grave. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.