Social

De ce comunicam mai greu cu batrinii?

Mihaela Beșleagă
8 ian 2009 1246 vizualizări
Cine nu are batrini sa si-i cumpere spune un vechi proverb romanesc. Uneori insa, comunicarea cu persoanele virstnice se dovedeste a fi dificila si este bine sa stim ce factori influenteaza receptarea mesajelor si raspunsul

Unitatea de Asistenta Medico-Sociala (UAMS) Odobesti a elaborat un studiu conform caruia comunicarea cu bunicii nostri este afectata pe de o parte de factori personali, iar pe de alta parte de factori de mediu. "Mentionam ca acestia nu sint neaparat specifici unei persoane virstnice, dar incidenta lor este mai mare la aceasta categorie care cumuleaza efectele psihologice regresive ale inaintarii in virsta, stresul izolarii sociale, efectele imbolnavirilor multiple", mentioneaza Electra Eftandopolos, directorul UAMS Odobesti. Printre factorii personali de care trebuie sa tinem cont cind vorbim cu un batrin se numara timiditatea, supararea sau teama virstnicului, oboseala, defectele de vorbire, dar si nivelul de instruire sau originea etnica a acestuia. Factorii de mediu care pot influenta pozitiv sau negativ comunicarea sint zgomotul sau lipsa intimitatii. Bunicii se simt de regula mai in largul lor in prezenta unei rude apropiate, care o incurajeaza sa comunice, confirma sau intareste cele spuse. (M. BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.