Social

Abandonul copiilor nu se pedepseste

Liliana Nenciu
17 iun 2005 3989 vizualizări
mamele care isi parasesc copiii nu primesc nici o mustrare. in fiecare saptamina patru bebelusi sint abandonati in judetul nostru.

Pina la patru copii sint abandonati, saptaminal, in Vrancea. Cel mai simplu mod in care unele mame din Vrancea isi parasesc copiii in maternitate este metoda "uitarii actelor de identitate acasa". Dupa cum spun medicii neonatologi, aceste mame profita de momentele de neatentie ale asistentelor si pleaca din unitatea medicala in tinuta de spital. Si astfel, micutii ramin in ingrijirea cadrelor medicale, care incearca sa suplineasca lipsa dragostei de mama prin ingrijire si alaptare artificiala.


Copiii abandonati in cele patru maternitati vrincene ii pun la treaba pe toti cei implicati, incepind de la medicul care a asistat nasterea, asistentul social al spitalului, organele de politie si serviciul public de asistenta sociala. Toti acestia pot primi amenzi de pina la 15 milioane de lei, daca nu-si indeplinesc la timp indatoririle legate de un copil abandonat. Singura care scapa nepedepsita este mama care a adus copilul pe lume. "Mamele care vor sa-si lase copiii in maternitati vin la Camera de Garda fara nici un act de identitate. Pentru ca nou-nascutii sa fie inregistrati, angajatii spitalelor trebuie sa mearga la sectiile de politie. Mamele care-si abandoneaza copiii sint cele mai vinovate si ar trebui sanctionate pentru acest lucru", ne-a spus Florina Chiscop, medic neonatolog in cadrul Spitalului Adjud. Alte maternitati sint mai precaute si, imediat ce mamele se interneaza cu copiii, se intereseaza de ele la Politie. "Mamicile care vin la noi la maternitate fara acte ne pun un semn de intrebare, asa ca mergem noi la Politie si ne interesam de ele. Nu am avut prea multe cazuri, deoarece le-am supravegheat indeaproape si le-am educat sa-si pastreze micutii. Intr-adevar este un chin pentru noi sa mergem sa ne interesam de mamicile care nu au acte, insa este mai importanta siguranta si caldura mamei pentru un nou- nascut", ne-au spus asistentele din cadrul Spitalului Panciu.


Mama isi poate relua drepturile parintesti

Statul este foarte binevoitor cu mama care-si abandoneaza "puiul". Ii ofera consiliere si posibilitatea de a-si relua drepturile parintesti oricind doreste, cu toate ca, in Codul Penal din 2004, la art. 198 alin. (1) se prevede explicit ca "parasirea unui copil sau a unei persoane care nu are putinta de a se ingriji, de catre persoana care o are sub paza sau ingrijire, punindu-i in pericol iminent viata, sanatatea sau integritatea corporala, se pedepseste cu inchisoarea stricta de la un an la trei ani sau cu o amenda contraventionala". Dupa cum spun medicii, cele mai dese motive invocate de mamele care-si abandoneaza copiii sint faptul ca nu au domiciliu stabil, nu au o relatie stabila, ca trebuie sa-si termine studiile sau, pur si simplu, nu sint pregatite petru a fi mame. "Inainte aveam un consilier social care se ocupa de mamele cu probleme. Acum nu mai avem, asa ca noi sintem si medici si psihologi. Am avut o mamica, acum vreo luna, care si-a abandonat copilul si incercam din rasputeri sa o determinam sa-l creasca. Este o adolescenta careia ii este frica de parinti, dar incercam sa luam legatura ei si sper ca o sa rezolvam problema", a mai adaugat Florina Chiscop, de la Spitalul Adjud.

Mamele care vor sa scape de "morala" medicilor si a personalului medical specializat se comporta insa normal pina in ziua externarii, cind anunta abandonul. In acest fel, intre doi pina la patru copii ajung saptaminal in Centrul Maternal "Mama si Copilul", din Focsani. In acest fel, intre doi pina la patru copii ajung saptaminal in Centrul Maternal "Mama si Copilul", din Focsani. "Abandonul in Spitalul Judetean este crescut. Mamele care-si abandoneaza copiii fug pur si simplu din spital. Acest lucru ne impovareaza pe noi, deoarece trebuie sa umblam zile la rind pe la Politie sa-i inregistram. In general, mamele care-si abandoneaza copiii provin din familii dezorganizate, sint prea tinere, nu au o relatie stabila sau nu au cu ce sa-si creasca copiii. Micutii stau in maternitate pina au o stare de sanatate destul de buna, dupa care sint dusi in centrul pentru sugari «Mama si copilul». Impreuna cu politistii incercam sa le convingem pe mame sa-si ia copiii acasa, insa unele nu mai sint de gasit. O sa implementam sistemul rooming-in si in Spitalul Judetean si astfel speram ca numarul de abandonuri sa mai scada", a afirmat doctorul Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.