Social

Medicii recomanda cumpatare culinara

Raluca Manolache
23 dec 2008 545 vizualizări
Craciunul nu inseamna doar mincare, este si o sarbatoare a sufletului

Cirnatii, caltabosul si sarmalele sint preparate greu de digerat, motiv pentru care medicii le recomanda vrincenilor sa manince cumpatat. Aceasta recomandare le este facuta mai ales persoanelor care au tinut postul cu sfintenie, astfel incit acestea trebuie sa fie foarte atente la ce si cit maninca. Daca intreceti masura, ar trebui sa aveti totusi la indemina mai multe remedii eficiente, pentru a va pune pe picioare. "Craciunul nu inseamna doar preparate, este si o sarbatoare a sufletului pe care trebuie sa o cinstim cu liniste si cumpatare. Preparatele traditionale sint incarcate cu grasimi si proteinele, glucidele consumate in exces duc la tulburari digestive, iar pe termen lung pot duce la aparitia problemelor cardiace, renale. Fac un apel celor care profita de aceasta sarbatoare pentru a avea un motiv sa consume bauturi alcoolice in exces si sa incerce sa fie cumpatati", ne-a spus dr. Danut Ceamburu, managerul Ambulantei, cel care intervine in fiecare an de sarbatori, alaturi de colegi, pentru salvarea celor care abuzeaza de mincare si bautura. De asemenea, medicii le recomanda vrincenilor sa aiba la indemina o trusa de prim ajutor in caz de nevoie, chiar daca stau acasa sau pleaca la drum. Aceasta "trusa" ar trebui sa contina medicamente pentru combaterea indigestiei, o consecinta a meselor copioase. Impotriva gretii, a durerilor de cap, de stomac, pentru indispozitie accentuata se recomanda Metoclopramid. In caz de constipatie, ideale sint comprimatele de Dulcolax sau Ciocolax, iar in cazul balonarilor sau crampelor stomacale se poate lua Triferment sau Mezym care ajuta la digestie. Abuzul alimentar poate stirni si crize de ulcer. In acest caz, se recomanda pansamentele gastrice. Pe linga toate acestea, daca plecati la drum, nu trebuie sa uitati antibioticele usoare care pot preveni aparitia virozelor respiratorii precum algocalmin, neurofen, paracetamol etc. In masina mai trebuie sa aveti si alcool sanitar si pansament. Nu trebuie sa uitati nici spray-urile folosite in cazul arsurilor. Bioxiteracor poate fi folosit de cei care se "ard" cind fac gratar. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.