Social

Nu vor mila, vor independenta

Mihaela Beșleagă
4 dec 2008 1411 vizualizări
Tinerii cu dizabilitati au nevoie de 350.000 de euro pentru a-si crea un camin doar pentru ei u donind un euro sau mai mult le puteti face viata mai usoara

In nebunia care ne inconjoara zi de zi aproape ca nu mai avem capacitatea de a rezona cu necazurile celorlalti. Avem impresia ca doar noi avem probleme, ceilalti doar mici neplaceri. Traim in viteza si preferam sa intoarcem capul ori de cite ori vedem oameni sarmani, disperati sau bolnavi. In marea de indolenta care ne inconjoara si la care noi insine contribuim, insulele altruismului si implicarii sint firave. «Ziarul de Vrancea» face o incercare de a populariza o campanie care sa ofere persoanelor cu dizabilitati sansa de a lupta pentru independenta.


«Eu invat sa-mi depasesc conditia, tu invata sa ma accepti»


«350.000 de euro=solidaritatea a 350.000 de oameni» este numele unui proiect initiat de Asociatia IHTIS Romania, campanie de stringere de fonduri pentru construirea primului Centru de Viata Independenta din tara noastra. Daca dezideratul membrilor asociatiei se va implini, cel putin 100 de persoane cu dizabilitati se vor putea bucura anual de autonomie, viata independenta si integrare sociala. Presedinta IHTIS, Mihaela Mihaescu, este ea insasi una dintre aceste persoane. Inteligenta, vointa si sufletul mare te fac sa te gindesti ca daca o multitudine de insusiri extraordinare s-au adunat intr-un om care la prima vedere pare neajutorat, atunci totul este posibil. Ginditi-va cit de usor pare sa scrii mesaje pe messenger, si totusi apar greseli. Ginditi-va ca o plimbare in parc e un lucru banal pe care poate ca nici nu ne obosim sa-l facem prea des. Apoi observati ca in textele scrise de ea nu se strecoara nici o greseala de ortografie sau gramatica, desi tastarea presupune un efort urias. Si mai trebuie sa stiti ca o plimbare in oras sau alta calatorie reprezinta o adevarata aventura pentru oamenii asemeni Mihaelei. «La nastere n-am putut sa respir. In minutele in care nu am respirat s-au schimbat in corpul meu citeva detalii chimice. Aceste schimbari, dupa 40 de ani, au dus la detaliile pe care le vedeti. Mai e si auzul. Puteam fi altfel, puteam fi ca tine. Sau nu puteam fi deloc. Eu invat sa-mi depasesc conditia, tu invata sa ma accepti», suna vorbele Mihaelei, care au puterea de a zdruncina nepasarea. Ar trebui sa fim recunoscatori deoarece Cel de Sus ne-a dat miini si picioare, vedere, auz si ratiune. Asadar, s-ar cuveni sa pretuim darurile primite si sa-i ajutam pe cei care nu au fost atit de norocosi ca noi. Va ia doar doua minute sa intrati pe site-ul www.asociatia-ihtis.ro si sa urmariti clipul de-a dreptul emotionant care spune povestea Mihaelei si a celor ca ea. Apoi donati poate un euro, sau macar veti intelege si veti populariza proiectul descris pe pagina cu pricina. Institutii media si bloggeri cunoscuti au facut-o deja, raspindind mesajul si atragind atentia asupra acestor aspecte tulburatoare.


Ce este IHTIS si ce inseamna Centrul de Viata Independenta


IHTIS este o asociatie ortodoxa infiintata in 2004 de un grup de tineri cu dizabilitati. Spre deosebire de alte asociatii, membrii IHTIS se auto-reprezinta. Misiunea acestei asociatii o reprezinta contributia la crearea unui cadru prielnic cresterii gradului de independenta a tinerilor cu dizabilitati. Este scoala celor care refuza sa se declare invinsi si a celor pentru care «nu pot» nu exista. Ca in orice scoala, la IHTIS fiecare invata ceva, indiferent daca are sau nu vreo dizabilitate. Un centru de viata independenta nu este un spital sau un azil, ci un asezamint in care se urmareste adaptarea tuturor obiectelor si descoperirea metodelor cu ajutorul carora tinarul cu dizabilitati fizice sa dobindeasca noi deprinderi si abilitati, care sa il faca autonom, sa ii sporeasca gradul de independenta si, astfel, sa se integreze social. Cadrul legal, terenul aferent acestei constructii si proiectul cladirii exista. Echipa de proiect si beneficiarii exista. Lipsesc insa banii pentru constructie. Transformati-va, sprijinind persoanele cu dizabilitati sa-si transforme viata si sa traiasca independent! Puteti sprijini campania "350.000 euro # solidaritatea a 350.000 de oameni" donind un euro pentru construirea primului Centru de Viata Independenta din Romania! (Ciprian FANARU)


Informatii bancare :


Asociatia IHTIS (http://www.asociatia-ihtis.ro)

Cod fiscal: 16690411

BCR - AGENTIA DOROHOI

· RO84RNCB1760000043500001 - Lei

· RO84RNCB0044002865610002 - Euro

· RO57RNCB0044002865610003 - Dolari

Donatii prin Romtelecom :

0900900081 - apelabil din reteaua Romtelecom, tarif 1 Euro/apel.


Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap


Ieri s-a sarbatorit Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap. Pentru a marca acest eveniment, Directia pentru Protectia Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC a organizat diverse activitati, printre care programe artistice si oferirea de cadouri surpriza celor 300 de beneficiari de la CIA, CITO si CRRPH Odobesti, CRRN Jaristea si CIA Maicanesti. "Fiecare centru rezidential a pregatit o masa festiva, iar la nivelul centrelor care ocrotesc beneficiari apti de a avea un trai independent, ziua a fost incheiata prin organizarea unor activitati de divertisment", spune Andreea Pulbere, purtatorul de cuvint al DGASPC. Parafata in 1992, Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap are ca obiectiv promovarea intelegerii problemelor legate de handicap si mobilizarea sustinerii demnitatii, drepturilor si bunastarii celor cu dizabilitati. In 2008, ziua este dedicata demnitatii si dreptatii pentru toti. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.