Social

Diabeticii si-au facut analize de ziua lor

Raluca Manolache
15 nov 2008 690 vizualizări
Persoanele care au dorit sa isi testeze ieri glicemia si hemoglobina glicoziala in mod gratuit au fost asteptate la Centrul Judetean de Diabet din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Sf. Pantelimon Focsani.

34 de copii din judet sufera de diabet

Actiunea a fost organizata de "Ziua Internationala a Diabetului", marcata in fiecare an pe 14 noiembrie. Astfel, peste 60 de vrinceni care s-au prezentat la cabinet pentru a primi o reteta sau pentru consultatia lunara s-au lasat intepati pentru a afla daca au glicemia in limitele normale. "Am decis ca bolnavii care au venit la consultatie sa beneficieze si de testarea glicemiei si a hemoglobinei glicozilate. Neavind un spatiu adecvat, nu am putut organiza si alte activitati pentru diabetici. A fost sustinuta de asemenea si o masa rotunda in urma careia bolnavii au putut afla mai multe informatii referitoare la aceasta afectiune. Autoritatile ar trebui sa se implice mai mult si sa organizeze actiuni de prevenire", a precizat dr. Gheorghe Cocioaba, medic diabetolog. Ba mai mult, acesta trage un semnal de alarma in conditiile in care la nivel de judet se simte o crestere simtitoare a numarului de diabetici. In Vrancea exista aproximativ 10.000 de bolnavi, dar nu toti urmeaza un tratament corespunzator. In evidentele Centrului Judetean de Diabet exista si 34 de copii care sufera de aceasta maladie. Dr. Gheorghe Cocioaba spune ca printre principalele cauze pentru aparitia diabetului se numara alimentatia excesiva si nesanatoasa, care afecteaza in principal adultii, dar si copiii, stresul etc. Ziua Internationala a Diabetului a fost propusa in 1991 ca raspuns la cresterea alarmanta a frecventei acestei boli, care afecteaza in prezent peste 200 de milioane de persoane in intreaga lume. Initiativa apartine Federatiei Internationale de Diabet creata in anul 1950, la care au aderat aproape toate tarile lumii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.