Social

Elevele, intepate impotriva cancerului de col uterin

Raluca Manolache
10 nov 2008 942 vizualizări
Vaccinarea se va face doar cu acordul parintilor u medicii dau asigurari ca vaccinul nu este periculos pentru sanatatea fetelor

Peste 2.000 de fetite de clasa a IV-a din judetul nostru urmeaza sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin in cadrul campaniei initiate de Ministerul Sanatatii Publice, care doreste sa introduca vaccinul HPV (Human Papiloma Virus) in programul de vaccinari scolare. Programul de vaccinare va demara cel mai probabil la sfirsitul acestei luni, acest lucru fiind anuntat chiar de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Programul se va derula pe parcursul a trei ani, vaccinul oferind imunitate impotriva virusului HPV, care este asociat cu mai bine de 90% dintre cazurile de cancer de col. Cu toate acestea, parintii vor putea alege daca isi vor lasa fetele vaccinate sau nu, desigur numai dupa ce vor fi informati despre reactiile adverse si despre siguranta vaccinului. In acest context, parintii trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere, in care sa motiveze refuzul. "Ministerul Sanatatii a emis un ordin prin care elevele de 10 ani sint vaccinate impotriva cancerului de col uterin. Aceasta vaccinare nu este obligatorie, fiecare parinte va putea opta daca doreste sau nu vaccinarea copilului. Probabil se va desfasura in luna noiembrie", ne-a declarat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP). Pina in prezent Ministerul Sanatatii nu s-a decis asupra serului pentru ca pe piata din Romania sint autorizate doua tipuri de vaccin impotriva cancerului de col uterin. Unul ofera protectie pentru patru tulpini ale virusului Human Papiloma, iar celalalt doar pentru doua, adica cele care provoaca maladia.


Medicii recomanda vaccinarea


Chiar daca exista deja parinti care se opun vaccinarii, medicii vrinceni sustin ca nu exista nici un pericol daca fetele sint imunizate. Ba mai mult, sansele de aparitie a unor efecte secundare grave sint mici. Vaccinul se administreaza in total trei doze injectabile intramuscular a cite 0.5 ml fiecare, conform urmatoarei scheme: prima doza la data stabilita de comun acord cu medicul, a doua doza la doua luni dupa prima doza, a treia doza la sase luni dupa prima doza. "Medicii de familie ne-au semnalat faptul ca sint foarte multi parinti care nu doresc aceasta vaccinare. Orice vaccin poate avea si efecte secundare, dar se intimpla un caz la mai multe milioane de vaccinari si, pina la urma, depinde de reactivitatea fiecaruia", a mentionat medicul Marina Maiorov. Efectele secundare cele mai cunoscute care si-ar putea face aparitia sint roseata sau umflatura la locul injectiei, dureri musculare, varsaturi, diaree, dureri abdominale, mincarime, urticarie, dureri articulare, durere de cap. "Sint de acord cu vaccinarea elevelor. Este o descoperire pentru prevenirea cancerului de col uterin. Lumea nu este foarte informata si recomand fetelor sa faca acest vaccin", spune dr. ginecolog focsanean Neculai Tudorache. Si dr. Marin Popescu, seful sectiei de Obstetrica Ginecologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, pledeaza pentru vaccinarea impotriva cancerului de col uterin. "Este binevenita aceasta vaccinare. Recomand cu ardoare vaccinarea fetelor. Nu exista contraindicatii, dar pot aparea reactii la nivel local", a precizat dr. Marin Popescu.


Pareri pro si contra


La nivel national exista pareri pro si contra privind campania de vaccinare a fetelor de clasa a IV-a. Pe internet poate fi gasita o petitie pentru vaccinarea fetelor impotriva cancerului. Aceasta poate fi gasita pe linkul http://www.petitieonline.ro/petitie-p62260041.html, petitia fiind intiata deoarece tot mai multe femei mor din cauza acestei afectiuni chiar daca boala este videcabila in proportie de suta la suta. Exista de asemenea voci care nu recomanda aceasta vaccinare. De exemplu Asociatia Pro Vita Bucuresti a realizat un material informativ privind aceasta actiune.

Materialul, realizat de personalul de specialitate, are forma unui pliant pe care cei interesati il pot descarca de pe site-ul www.provitabucuresti.ro . Din acest material se poate afla ca pina in acest moment, in SUA s-au raportat 21 de decese posibil asociate cu vaccinul Gardasil. Alte doua decese s-au constatat in Germania si Austria. De asemenea, in SUA s-au inregistrat alte aproape 10.000 de efecte adverse, inclusiv 10 pierderi de sarcina. "Premizele de la care se pleaca pentru prevenirea cancerului de col sint gresite. Se crede ca vaccinul va rezolva totul si nu se iau in considerare cauzele directe ale infectiei si bolii: relatiile sexuale de la o virsta frageda; partenerii multipli; contractarea bolilor cu transmitere sexuala (gonoree, etc.); fumatul; folosirea contraceptivelor orale, etc. Toti acesti factori favorizeaza producerea cancerului de col uterin. In locul eliminarii cauzelor, riscam sa ne imbolnavim copiii (fetele) administerindu-le un vaccin inca insuficient testat si mai ales cu multe efecte secundare, despre care nu se vorbeste", se mai arata in materialul celor de la asociatia crestina ProVita. Aproape 2.000 de femei mor anual in Romania din cauza cancerului de col uterin, adica in medie cinci femei pe zi. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.