Social

Unul din trei vrinceni risca sa faca diabet

Raluca Manolache
7 nov 2008 620 vizualizări
Tot mai multi vrinceni risca sa intre in rindul diabeticilor si sa stea noaptea la coada in fata policlinicii. Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) trage un semnal de alarma astfel incit vrincenii sa incerce sa tina departe diabetul.

Prin intermediul Programului National privind Evaluarea Starii de Sanatate a Populatiei au fost depistate 54.000 de persoane cu risc crescut de aparitie a diabetului zaharat, ceea ce reprezinta 32,44% din totalul persoanelor evaluate in judet. Altfel spus, aproximativ una din trei persoane evaluate prezinta acest risc. Dr. Vasile Costin, directorul adjunct al ASP, spune ca diabetul zaharat este o boala cronica caracterizata prin nivele ale glucozei in singe ce rezulta din incapacitatea organismului de a produce sau utiliza insulina indispensabila proceselor anabolice si echilibrului energetic al organismului. "Factorii de risc pentru aparitia diabetului sint ereditatea, prezenta unor afectiuni asociate (hipertensiunea arteriala, obezitatea, viata sedentara, fumatul), mama care a nascut un copil cu greutatea mai mare de 4 kg, copilul nascut cu greutatea mai mica de 2,5 kg, menstruatia intirziata. Simptomele diabetului sint sete cronica, gura uscata, urinare abundenta, foame exagerata, slabiciune si scadere in greutate, vedere incetosata, infectii repetate care nu se vindeca", a afirmat dr. Vasile Costin. Cu toate acestea, boala se depisteaza deseori cu ocazia unor probe de laborator efectuate ocazional. Din acest motiv este foarte important ca aceasta boala sa fie depistata la timp, iar prezentarea la medicul de familie in cadrul programului derulat de Ministerul Sanatatii Publice este o ocazie buna pentru depistarea precoce a bolii. Diabetul nu se vindeca, dar poate fi tinut sub control cu un regim de viata ordonat. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.