Social

Bolile de inima si cirozele ii ataca pe vrinceni

Raluca Manolache
4 nov 2008 736 vizualizări
Peste 300 de vrinceni si-au gasit sfirsitul pe patul de spital, majoritatea in sectiile de neurologie, chirurgie, cardiologie si TBC u stilul de viata dezorganizat este principalul motiv pentru care tot mai multi vrinceni intra de pe minile medicilor pe cele ale preotilor

Afectiunile cardiace fac ravagii printre vrinceni, din cauza vietii tot mai agitate si a stresului. Numai in acest an 2.746 de vrinceni care sufera de inima au ajuns in cel mai mare spital din judet pentru a se trata. 150 de persoane nu au supravietuit, in ciuda ajutorului medical primit. De altfel, aceasta afectiune a provocat cele mai multe decese la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. Principalele afectiuni cardiace grave care duc la scurtarea nedorita a vietii sint angina pectorala, cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca si infarctul miocardic. Statisticile arata ca 70 dintre acestia au iesit in sicriu din spital dupa ce au facut accident vascular cerebral si 10 au facut infarct. "Afectiunile cardiace sint in crestere pentru ca de cele mai multe ori omul nu merge la medic pina cind nu se imbolnaveste grav. Modul de viata si alimentatia joaca un rol important", a declarat dr. Mihail Cirstea, purtatorul de cuvint al Spitalului. Cardiacii trebuie sa respecte anumite masuri pentru a nu-si scurta viata. In principal, se impune evitarea unei munci fizice exagerate, dar si a efortului intelectual extrem, ca sa nu mai vorbim de aliemntatie.


Ciroza, depistata mult prea tirziu


Si vrincenii care au probleme digestive le-au pus probleme medicilor. La spital s-au internat 3.977 de bolnavi cu probleme digestive, cei mai multi dintre acestia suferind de ciroza hepatica. In consecinta, 35 de decese s-au inregistrat in rindul persoanelor diagnosticate cu ciroza hepatica, afectiune care apare in rindul celor care au fost infectati cu virusurile hepatice B sau C sau care consuma bauturi alcoolice in exces. "Regimul de viata este vital pentru cei care au ciroza. Trebuie urmariti de medici si tratati la timp. Interventia mai precoce si nu in stadiul de hemoragie digestiva poate duce la prelungirea vietii. Efortul fizic in cazul acestor bolnavi este contraindicat, dar si consumul de alcool. Insa, de cele mai multe ori, bolnavii nu se pot abtine", a comentat medicul Mihail Cirstea. Medicii spun ca alcoolul baut de un bolnav de ciroza inseamna sinucidere, pentru ca ficatul nu-l mai poate metaboliza, mai ales daca este consumat zilnic. De asemenea, aceasta afectiune este depistata foarte greu, simptomele bolii aparind doar in momentul in care ficatul este afectat in proportie de peste 80%. In aceste conditii, pacientii afla ca sufera de ciroza cind stadiul bolii este foarte avansat. La Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" au mai decedat si 39 de bolnavi cu afectiuni pulmonare, precum pneumonie sau bronhopneumonie. Multe decese, 28 la numar, s-au inregistrat si in rindul bolnavilor de cancer, dar si a persoanelor cu TBC, in aceasta situatie fiind 6 vrinceni. Statisticile spitalului au contabilizat si doua decese produse ca urmare a degeraturilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.