Social

Vrincenii au inceput sa faca slalom pentru medicamentele

Raluca Manolache
29 oct 2008 680 vizualizări
Vrincenii care sufera de reumatism, diabet sau cancer gasesc greu medicamente in farmacii u seful CAS spune ca farmaciile sint obligate prin contract sa se aprovizioneze cu medicamente

Bolnavii au ajuns sa fie purtati pe drumuri, chiar daca sanatatea lor este subreda, pentru a intra in posesia medicamentelor prescrise de medici. Si in judetul nostru incepe sa se simta criza de medicamente, in conditiile in care farmaciile nu au mai primit medicamente din import. Cei mai afectati sint diabeticii, pacientii care sufera de cancer si suferinzii de reumatism sau osteoporoza. "In continuare criza medicamentelor din import se accentueaza pentru ca, iata, sint deja 20 de zile de cind furnizorii nu asigura farmaciilor medicamente pentru acoperirea retetelor compensate si gratuite. Situatia ma ingrijoreaza pentru ca nu s-a rezolvat problema medicamentelor din programele nationale, cei mai afectati fiind bolnavii de diabet si cei care au reteta de la oncologie. De la o zi la alta golurile din stocurile farmaciilor cresc", a spus Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. Situatia este cu atit mai grava in conditiile in care unii pacientii nu pot inlocui medicamentele prescrise pe reteta pentru ca acestea nu au un corespondent in genericele romanesti. Farmacistii cred ca problemele adevarate vor aparea la inceputul lunii noiembrie, cind mai toti bolnavii merg la medic pentru a primi reteta. Criza s-a acutizat de la inceputul lunii octombrie, cind distribuitorii de medicamente au sistat livrarile catre toate farmaciile, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor. Mihai Copaci, seful CAS Vrancea, ne-a declarat ieri ca a solicitat farmaciilor printr-o adresa sa respecte articolul 7 din contractul cadru care prevede ca farmaciile au obligativitatea sa se aprovizioneze continuu cu medicamente. "Nu avem nici o treaba cu relatiile lor cu furnizorii. Sint furnizori care distribuie medicamente si au alte interese comerciale. Nu as vrea sa se intimple ca in alte judete, unde casele de asigurari au reziliat contractele cu farmaciile pentru nerespectarea legislatiei. Farmacistii sint obligati sa respecte clauzele din contractul cadru", a precizat Mihai Copaci. La ora actuala 64 de farmacii au contract cu CAS Vrancea. Distribuitorii au reclamat faptul ca ultima actualizare a pretului medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuie facuta la fiecare trei luni. In urma numeroaselor negocieri cu Ministerul Sanatatii, distribuitorii au obtinut recalcularea preturilor medicamentelor de pe lista de compensate si gratuite la cursul de 3,63 pentru un euro. Distribuitorii nu au de gind sa faca livrari pina cind ordinul privind modificarea preturilor nu va fi publicat in Monitorul Oficial. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.