Social

Bolnavii incurabili ar putea fi lasati sa moara

Raluca Manolache
27 oct 2008 841 vizualizări
Ministerul Sanatatii a emis un proiect de ordin prin care sint propuse criteriile de acceptare a pacientilor in sectiile ATI

Bolnavii care au sanse mici de supravietuire nu vor mai primi a doua sansa la viata. Cel putin acest lucru este dorit de Ministerul Sanatatii Publice care a stabilit, printr-un proiect de ordin, criteriile de acceptare a bolnavilor in sectiile de Terapie Intensiva. Potrivit actului normativ, bolnavii aflati in faze terminale, cei cu sanse mici de supravietuire si pacientii la care nu exista speranta de recuperare a unei calitati acceptabile de viata nu vor fi primiti in sectiile ATI. "Criteriile de admisie trebuie sa selecteze pacientii care beneficiaza cel mai mult de aceasta ingrijire specializata si costisitoare. Exista doua categorii de pacienti pentru care beneficiul ingrijirii in terapie intensiva nu este mai mare decit beneficiul ingrijirii in sectiile obisnuite ale spitalului. Aceste doua categorii sint reprezentate de cele doua extreme ale riscului vital: pacientii cu risc mic de deces si pacientii cu risc foarte mare. Aceste doua grupe se refera la «pacientii prea bine pentru a beneficia» si la pacientii in stare terminala «prea bolnavi pentru a beneficia» de ingrijire in terapie intensiva. Definirea acestor categorii este dificila doar pe baza diagnosticului", se arata in proiectul de lege. Tot aici sint descrisi si factorii de care depinde admisia in terapie intensiva, acestia fiind diagnosticul, gravitatea bolii, virsta, boli coexistente, rezerva fiziologica, precum si dorinta pacientului.


Exista minuni


Medicii care isi desfasoara activitatea in sectia de terapie intensiva nu sint de acord cu aceste modificati legislative. Dr. Mihail Cirstea, purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, spune ca nu doctorii trebuie sa decida cine moare si cine traieste. "Cum sa nu-i internez in terapie? Ce familie vrea sa-l duca acasa in stadiul terminal fara sa il interneze? Ce doctor poate sa isi ia responsabilitatea de la inceput, pentru ca mai exista si minuni uneori. La un moment dat, desi nu le dai nici o sansa, pina la urma reusesc sa supravietuiasca. Ca anestezist nu sint de acord cu asa ceva. Sint criterii dupa care sint internati bolnavii", a afirmat medicul specialist in terapie intensiva. Conform aceluiasi proiect, medicii de la ATI vor trebui sa tina cont si de o prioritizare a pacientilor, pe primul loc situindu-se pacientii critici instabili. Urmatorii sint pacientii critici care au si alte boli cronice, iar a treia prioritate o reprezinta pacientii critici instabili cu sanse reduse de recuperare. In acest ultim caz, proiectul de ordin arata ca eforturile terapeutice trebuie limitate si nu vor fi efectuate intubatii sau resuscitari cardiopulmonare. Proiectul de ordin se afla postat pe site-ul MSP pentru dezbatere publica timp de o luna. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.