Social

Policlinica rusinii

Silvia Vrînceanu Nichita
16 oct 2008 3292 vizualizări
Moartea domnului Lazarescu se joaca in fiecare noapte la Focsani. Daca vreti sa vedeti bataia de joc la adresa bolnavilor care depind de sistemul sanitar de stat, mergeti in orice noapte in fata policlinicii de linga Spitalul Judetean sa priviti ce pot indura parintii si bunicii nostri pentru un banal consult medical, pentru care cel mai adesea deschid usa cu capul u reporterii Ziarului de Vrancea au petrecut o noapte de garda cu oamenii care se imbolnavesc la usa spitalului pentru a avea acces la sanatate u cozile de la lapte si portocale de pe vremea comunismului s-au mutat acum la usa Spitalului Mare

Zorii reci ai fiecarei dimineti gasesc in fata usii incuiate a policlinicii Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani zeci de oameni in virsta care indura frigul, durerile si nesomnul pentru a avea acces la bonurile de ordine care le permit accesul in cabinetele de care depind viata lor. Se sinucid cite putin in fiecare noapte, de ani de zile, fara ca acei care administreaza sistemul sa gaseasca o solutie pentru a curma aceasta umilinta ingrozitoare. Cei mai multi fac coada la diabetolog si cardiolog. Au ajuns sa se cunoasca intre ei, pentru ca obisnuitii locului trec o data pe luna prin acest purgatoriu al nepasarii. Noaptea trecuta, s-au asezat la coada, intr-o tacere apasatoare, de la ora 22.00. La 5.00, sirul numara peste 30 de suflete. Frigul patrunzator ameninta cu prima bruma peste Focsani. Instinctul de supravietuire a invins distantele sociale. Femeile s-au adunat una linga alta, pentru a conserva din caldura respiratiei. Au fost nopti geroase in care au dat foc la cartoane pentru a se incalzi. Si asta pentru ca administratorii spitalului refuza sa le deschida usa de la intrare, pentru a avea acces in sala de asteptare oficiala. Reporterii nostri au petrecut o noapte alba cu acesti bolnavi. Aici afli ce medici au trimis cei mai multi bolnavi in cimitire, care mai e bursa spagilor, lista medicilor ciubucari, cine intirzie la serviciu, ce asistente isi fac meseria cu scirba si pe care tura se dau bonuri pe sub mina. Parca pentru a mai umaniza acest monstru care imbolnaveste in loc sa aline suferinta, afli ca sint si doctori care nu accepta nici macar o floare.


Ora 2.30. Un frig patrunzator a izgonit pina si ciinii de pe strazi. Doar taximetristii, acesti paznici ai orasului, mai sparg linstea noptii alergind dupa ultimii intirziati. Pe bancutele din fata policlinicii doi domni bine isi povestesc umilintele indurate prin cabinete. Se declara invinsi de sistem. Cu bolile lupta in continuare. In mina au dosare pline cu retete, scrisori medicale si bilete de iesire din spital. Alaturi, un barbat venit de cu seara de la Urechesti joaca tontoroiul pentru a-si pune singele in miscare. Frigul parca a oprit timpul in loc. Cu un gest automatizat, «seful de rind», dupa cum se prezinta, imi ofera un capetel de hirtie. Primesc bonul cu numarul 7. Il cheama Constantin Neculai, are 52 de ani si e de loc din Palanca. A venit de la ora 19.00, cu ultimul autobuz, si totusi este al doilea la rind. Asteapta ora 9.00 pentru a intra la cardiologie. Spune ca e obisnuit sa stea la coada de pe vremea lui Ceausescu. "Nu ne baga nimeni in seama. Sintem cetateni de mina a doua. Degeaba ati venit aici pentru ca nu o sa se schimbe nimic", spune el. Inevitabil, ma intreb daca dr. Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean, in subordinea caruia se afla policlinica, dr. Cornelia Draguna, severa directoare a Autoritatii de Sanatate Publica, sau mierosul Mihail Copaci, presedinte director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, stiu prin ce incercari trec bolnavii pentru a intra in posesia pretiosului bon de ordine. Oare acesti oameni si-ar lasa parintii sa treaca prin asa ceva? Probabil, la ora cind ma intreb de ce nu le crapa obrazul de rusine, se intorceau pe partea cealalta in asternuturi sau poate ca visau la o marire de salariu de pe urma acestor napastuiti. Daca mai exista macar o bruma de respect pentru pacient, ar fi trebuit sa fie demisi deja. Si asta pentru ca tolereaza un adevarat genocid medical in fata caruia asiguratii nu mai au puterea nici macar sa se revolte.


In jurul orei 4.00, in noapte se aud pasi grabiti. Este Maria Coman, coborita din Vintileasca sa-si caute de sanatate. Femeia e invatata cu traditionala coada, motiv pentru care si-a luat si plapuma cu ea. Intreaba timid la ce numar a ajuns rindul si cere sa fie trecuta "pe pomelnic". "Dumnezeu a vrut cu mine si nu m-au atacat ciinii, dar am zis ca mor de frica", se destainuie parca siesi. Femeia si-a petrecut noaptea la doua cozi. De la 22.00 la 04.00 a stat in fata cabinetului de reumatologie din curtea spitalului, alaturi de doua consatence. "Am platit un sofer sa ne aduca ca altfel murim cu zile. Daca ma credeti, as dezgropa un mort sa ma bag in locul lui la ce dureri am. Poliartrita ma omoara. Pina la 7.00 cred ca inghetam aici. Pe ele le-am lasat acolo, eu tin rind aici". "Cit e spitalul asta de mare, o usa nu-i deschisa sa te dezmortesti un pic. Gardienii s-au dus sa se culce, s-au incuiat pe dinauntru. Acum bate vintul, dar la coada de vineri era un frig de toti eram vineti. Au fost doua batrine care au inceput sa plinga ca nu mai rezistau si nu vor ajunge la doctor», spune cel care are «privilegiul» sa imparta suferinzilor bilete de ordine. Inainte cu doua ore de zori, o fiica isi plaseaza mama in baston la coada. Femeia de 80 de ani, tremura ca varga si plinge ca un copil. Destinatia: cabinetul de psihiatrie. In fata usilor ferecate s-au adunat deja zeci de oameni care tocesc bancile si incalzesc cu trupul lor scarile de beton. Cineva scoate o sticla de tuica. "Asta-i pentru incalzire!". Chiar daca se mai face haz de necaz, nici un bolnav nu indrazneste sa traga o dusca. Toti sint revoltati ca bonurile se dau pe sub mina. "Ne doare ca se dau bonuri pe ochi frumosi. Te vad ca vii in patru labe si apoi te dau afara ca s-au terminat bonurile. Cum isi bat joc pacatosii de noi, astia amariti!", comenteaza cineva din sirul umilintei.


Pomelnicul suferintei


Bonul nr. 1: Nita Minea este fericitul posesor al acestui bilet pentru a stat la coada aproape 12 ore. Omul vrea la cardiologie. Ca sa nu inghete de frig, baiatul i-a adus masina lui si a parcat-o in fata scarilor. «Astia de la CAS sint niste porci. Am hirtie de gratuitate de la medic si tot platesc. Las ca au gratuitate la mincare hodorogii din Parlament. Port diabet de 22 de ani. Nu gasesc medicamente de vinerea trecuta pentru ca producatorii sint in greva», se plinge omul.


Bonul nr. 3: De la Panciu a venit de seara Maricela Puflea. Are 62 de ani si o gramada de boli. Acum tine rindul pentru barbatul ei, bolnav de cancer, diabet si afectiuni ale inimii. "Si eu sint bolnava cu inima, cu ficatul, cu capul nu mai zic. Am lucrat la confectii 28 de ani, am platit asigurari si uite ce primim in schimb. Sefii isi pot tine regimurile, dar noi nu. In februarie am stat la fel, in iunie la fel. Vin de seara si ramin peste noapte aici. Vara mai casc gura prin vitrine, dar iarna... Nu vreti sa stiti ce frig am tras eu in februarie. Am intrat la Ambulanta si m-au dat afara pe motiv ca acolo nu e sala de asteptare. Nu am vazut asa rautate ca-n sanatate. Trei patru zile dupa o noapte din asta nu mai esti bun de nimic. Cine nu poate pleaca la particulari, dar cine n-are bani?. Solutia mea e ca toti pensionarii sa nu iasa la vot".


Bonul nr. 4: Florin Titu, 48 de ani, e pensionat pe caz de boala. A venit de la ora 1.30 imbracat in haine de iarna. "De doi ani sint bolnav de diabet si acum imi trebuie referate. Vii aici si cind ai nevoie de insulina si cind iti iei medicamentele. Dr. Cocioaba e un om fin si dedicat pacientului, are rabdare cu fiecare, dar de vina este sistemul pentru ce induram noi aici. De vina e administratia spitalului. Macar de ne-ar deschide usa sa putem astepta pe bancutele din hol. Eu sufar si cu inima si nu e usor sa stai in picioare ore intregi in ploaie, zapada, vint"¦", spune omul, in timp ce-i ies aburi din gura.


Bonul nr. 5:Constantin Bartolomeu, de 57 de ani din Focsani, a lucrat toata viata pe santier. La finalul carierei a facut diabet pe care il duce de 8 ani. "Vrei nu vrei, tre sa vii aici. Nu vii, nu iei bon. Eu vin o data la doua luni, dar saptamina trecuta am venit de doua ori. Marti si joi am venit devreme dar n-am prins bon".


Bonul nr. 6: Marinica Marin are 70 de ani si a venit cu taxiul de la Mindresti. E operat la prostata de doua sapatmini. "E e o bataie de joc. Nu dau decit un numar de bonuri sa se calce lumea in picioare. Stau si pentru sotie la neurologie, poate prind bon. Daca nu ma duc pentru mine. Daca nu reusesc nici aici, ma duc la cabinetul particular, dar am sa dau acolo un sfert de pensie. Nici pe vremea lui Ceausescu nu era asa ceva, mai stia lumea de frica, acum nu ai unde sa reclami".


Bonul nr. 7: Anica Coman, o pensionara de 70 de ani din Tataranu, e plecata de doua zile de acasa. Tuseste o data la citeva minute. «Am avut si preinfarct, vai de capul meu, acum am si baiatul cu pareza, stau si pentru el sa iau bon, ca el nu mai are rabdare. De ce am facut si eu preinfarct si am fost adusa la spital cu patura. De la cozi. Acum am luat o pastila inainte ca sa rezist".


Bonul nr. 8: Ioana Hristea, 65 ani, din Golesti, vrea bon pentru cardiologie. "Lunea trecuta am venit si n-am prins bon. Asa facem mereu, ne adunam aici, ne spunem necazurile! Daca te scapi cu somnul, aleluia bon", spune femeia care nu are puterea nici macar sa mai critice sistemul care o ucide cite putin inainte de fiecare consultatie.


Bonul nr. 9: "Noi venim aici de la miezul noptii, programul incepe la 7.00, dar domnii medici vin la 8.30 sau chiar la 9.00. La oftalmologie, ne mai tine in plus cite juma de ora la usa. Ce sa se schimbe daca seful nu pune lucrurile la punct, iar la 12.30 medicul pleaca pe motiv ca are sedinta. Daca seful accepta, subalternii fac ce vor. La cardiologie, de exemplu, tre sa vii foarte devreme pentru ca e un singur medic. In, plus, se dau si bonuri pe sub mina. Aici vii primul, iar la registratura esti deja al cincilea. Si eu as fi dat 5 lei sa-m pastreze un bon, ca sa nu ma imbolnavesc aici, dar daca nu cunosc pe nimeni. Asa incepe coruptia", spune Stefan Lungu de 57 de ani.


Bonul nr. 10: Focsaneanul Nitu Boldeanu, un muncitor de 54 de ani, tine rind pentru fiica bolnava de diabet. La ora 6.00 intra in tura la o brutarie. "Cam o data la doua luni ma prezint aici. Cind mai are tratament pentru o zi-doua, tre sa vii, nu ai incotro. Te ajuta cineva? Platesc la CAS degeaba", spune omul, care a fost inlocuit la rind in jurul orei 6.00 de o tinara firava. "A fost sa o pierd, sa stiti. 5 minute daca mai statea in coma murea", ne spune tatal.


"Ai grija de sanatatea ta!"


La ora 6.50 coada a ajuns la peste 70 de persoane. Usile de fier sint deschise de un angajat somnoros. La capatul unei nopti de cosmar, oamenii au sansa sa treaca dincolo, unde o reclama de la o clinica privata ii indeamna ironic: "Ai grija de sanatatea ta!". Aici e momentul adevarului. Hirtiile de acces se dau doar pe baza de carnet de sanatate, buletin si trimitere de la medicul de familie. Altfel, consultatia costa. Citiva oameni de la tara se vad nevoiti sa faca drumul indarat si sa astepte din nou primul cint al cocosilor in fata policlinicii. Norocosii pastreaza numarul de pe bonuri si atunci cind meg la toaleta pentru inviorarea de dimineata. Constantin de la Palanca umbla ca o fantoma pe scari. S-a lepadat de camasa care i-a tinut de cald in frigul noptii. "Sotia mi-a pus-o la pachet", sopteste cu un zimbet satifacut ca mai este cineva care are totusi grija de el. La etajul 1, Florin Titu a atipit epuizat pe un scaun in asteptarea medicului, iar femeile din Vintileasca blesteama umilinta la care au fost supuse la imparteala bonurilor. Si asta pentru ca multe bonuri au fost antamate de cei cu "Pile, Cunostinte, Relatii". "Ce gilceava a facut asistenta ca de ce am stat in masina. Unde era sa o asteptam. O femeie de la noi nu a mai prins rind ca asistenta i-a vindut bonul. Ce panarama a mai facut cu noi. M-a imbrincit cit colo pina am gasit cuponul de pensie. Vii aici batut de soarta "¦ Pai cind iti vorbeste frumos parca iti mai amelioreaza durerea. I-am zis si eu sa nu o bata Dumnezeu cum m-a batut pe mine", se plinge taranca de la munte.


Directorul, prea ocupat cu problemele bolnavilor


Ma intreb de ce oare acesti oameni nu se unesc pentru a face un miting al rusinii, pentru a ingropa definitiv "Moartea domnului Lazarescu", care se joaca in fiecare noapte la Focsani. In asteptarea medicului, cineva spune ca ne meritam soarta si ca aceasta constringere interioara si reprimare a revoltei este o prelungire a starii de arest national istituita de Ceausescu. Dar pentru acesti oameni nu e loc de filosofie, ei trebuie sa obtina verdictul medicului si sa plece cu reteta in mina pentru a putea trai. In fata policlinicii, soarele molcom de octombrie a dat adunarea ciinilor care stau tolaniti la soare. Coada de noaptea trecuta e deja o amintire trista. In fata spitalului opreste brusc un Audi. La volan, managerul general Nicolae Moise, cel care a fost demis dupa ce a dat afara din spital, intr-o noapte, echipa de control a Ministerului Sanatatii. A pus la treaba avocatii baronului Oprisan si a recuperat postul. Impasibil, spune ca este prea ocupat cu problemele bolnavilor pentru a sta de vorba cu reporterii si ne pune sa facem anticamera pina la 12.00. La miezul zilei nu mai era la birou. La miezul acestei nopti, bolnavii cu siguranta vor fi iar la usa policlinicii rusinii. (Silvia VRINCEANU)



  • "Buba vine de sus"


  • Dr. Doina Carteleanu, directorul medical al Spitalului, cea care raspunde acum si de policlinica, dupa desfiintarea postului de director ocupat de chirurgul Dragos Stanescu, spune ca «omorul» de la usa este generat de criza de medici. «Oamenii asa s-au obisnuit si asta se intimpla din cauza lipsei acute de specialisti. La reumatologie am scos postul la concurs de doua ori pe an si nu s-a inscris nimeni, la oftalmologie lucram cu un medic pensionar iar de cardiologie si diabet nu mai vorbesc. Am obligat chiar unii medici sa vina din concediu pentru a nu fi descoperiti. Nu sint specialisti si asta din cauza unei politici proaste la nivelul Ministerului Sanatatii care trebuia sa se pregateasca de acum 5-6 ani pentru aceasta criza. Buba vine de sus», spune directorul, adaugind ca medicii cu norma intreaga nu pot acorda decit maxim 28 de consultatii intr-o tura, dupa cum prevede contractul incheiat cu Casa de Asigurari. In policlinica sint 19 cabinete pentru adulti si copii. Cea mai acuta situatie se inregistreaza la Centrul Judetean de Diabet, unde medicul pensionar Gheorghe Cocioaba face un adevarat maraton intre sectia spitalului si cabinetul din policlinica. Medicul are grija de peste 12.000 de bolnavi. In ultimele luni, urmare a programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, vin in medie cite sapte bolnavi noi pe zi. La final, dr. Doina Carteleanu a promis ca va ridica problema cozilor in comitetul director al spitalului, astfel incit sa se instituie pe cit posibil un alt sistem de programari. (Silvia Vrinceanu)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 16

    Adaugă comentariu
    , acum 739371 zile, 11 ore, 18 minute, 49 secunde
    Cand doar trei sferturi dintre beneficiari platesc CAS, sistemul nu poate functiona. A fost totusi mentinut pentru ca nimeni nu are curaj sa-l declare desfiintat. Singura solutie economica inca citeste integral
    , acum 739371 zile, 11 ore, 18 minute, 49 secunde
    Prostimea la usa, desteptii in fata, pentru o suta, doua de lei vechi intri cu tot cu bon inaintea celui care sta noapte de noapte «sa faca garda» odata cu medicii numai ca pe dinafara nu la citeste integral
    , acum 739371 zile, 11 ore, 18 minute, 49 secunde
    Cheltuieli= salarii europene pentru personalul medical, preturi duble fata de cele europene pentru medicamente, preturi duble fate de cele europene pt. tehnica medicala, costuri romanesti pt. citeste integral
    , acum 739371 zile, 11 ore, 18 minute, 49 secunde
    Domnilor Copaci si Moise, doamna Draguna veniti macar intr-o noapte sa vedeti ce se intampla la usa spitalului sau lasati-va parintii acolo pentru un bon si apoi daca aveti macar elementarul bun citeste integral
    , acum 739371 zile, 11 ore, 18 minute, 49 secunde
    Sant medici care fug de la cabinetele din spital la cabinetele particulare sau te cheama( chiar daca ai trimitere ca ai platit 44 de ani la stat ) fara jena acolo. AICI S-A AJUNS Si actul medical s-a citeste integral
    , acum 739371 zile, 11 ore, 18 minute, 49 secunde
    vad ca nu te poti abtine.iar ai limba ascutita si iar dai in institutia cu pricina rezolvandu-ti problemele familaiale.esti de-o nesimtire crasa,sa-ti fie RUSINE!
    , acum 739371 zile, 11 ore, 18 minute, 49 secunde
    Doctorita Andronache de la oftalmologie trebue data afara -isi bate joc de bolnavi -nu face nici cea mai mica miscare daca nu este spaguita -ca sa nu mai vorbesc ca intarzie la program-nu inteleg citeste integral
    , acum 739371 zile, 11 ore, 18 minute, 49 secunde
    Mai db-ule ori esti infantil, ori prost de-a binelea.Spunea-i ca te faci scut in fata lui Momanu, ca-i dai bani sa candideze, musai.Ca e Mesia pe pamantul Vrancei. Nu vrea omul sa mai candideze, ca citeste integral
    , acum 739371 zile, 11 ore, 18 minute, 49 secunde
    P.S. Acuma ca-i vorba de Spital si Policlinica unde sef e un PD-L, Niki Moise, altcineva e vinovat, eventual Copaci de la CAS ca e liberal. Ti-am spus, cretinatatea are un nume; DB
    , acum 739371 zile, 11 ore, 18 minute, 49 secunde
    Imi amintesc ca la o slujba religioasa politica , parca la Barsesti , niste batrani au sarutat mana baronului glorificat de vreo zece popi . Cu sincera durere le atrag atentia ca desi au o viata in citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.