Social

Asistatii CITO au dreptul de a decide si de a-si asuma riscurile

Mihaela Beșleagă
14 oct 2008 607 vizualizări
Deocamdata inca planeaza suspiciuni asupra modului in care a murit tinarul asistat de la Odobesti Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Drepturilor Copilului a tinut sa faca unele precizari in privinta modului in care si-a gasit sfirsitul asistatul care a decedat la Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) Odobesti

Potrivit Serviciului de Medicina Legala Vrancea, acesta ar fi decedat ca urmare a aspiratiei pulmonare de continut gastric in seara zilei de 9 octombrie. Cu toate acestea, cauza oficiala a decesului ar putea fi pusa sub semnul intrebarii de faptul ca barbatul, in virsta de 32 de ani, a lipsit o ora si jumatate, fara a anuntat pe nimeni de plecarea sa, dupa care a revenit in centru, unde a murit. Colegul lui Mihai G. a anuntat supraveghetorul, in jurul orei 20.20, ca barbatul a cazut din pat, dupa care s-a constatat decesul. Ieri au aparut informatii ca asistatul ar fi putut fi batut de supraveghetori pentru ca a fugit din centru. Si asta pentru ca tinarul avea un regim special pentru ca era si alcoolic iar in trecut a suferit si un accident la cap, prin cadere de la inaltime. In cazul in care fugea din centru supraveghetorii riscau penalizari din salariu de la sefi, asa ca acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care tinarului i s-ar fi putut aplica o corectie corporala. Conducerea DGASPC face precizarea ca ancheta Comisiei de Cercetare Disciplinara continua si se verifica "modul de aplicare a prevederilor manualului de proceduri si ale standardelor de calitate pentru centre rezidentiale, destinate persoanelor cu handicap adulte". "Facem mentiunea ca persoanele beneficiare de servicii de tip rezidential, respectiv CITO, CIA, CRRPH, conform standardelor de calitate au dreptul "de a decide si de a-si asuma riscurile (direct sau prin reprezentanti legali) asupra tuturor aspectelor vietii lor si de a-si exprima liber optiunile", se arata in comunicatul DGASPC, semnat de directorul general Toader Ghetu. Conducerea Directiei sustine in continuare ca beneficiarii acestor centre nu sint pusi sub interdictie, ba, dimpotriva "sint incurajati si sprijiniti sa mentina o relatie strinsa cu familia si cu comunitatea locala, astfel incit sa devina membri activi si responsabili ai comunitatii de apartenenta". In trecut au mai aparut informatii ca asistatii cu afectiuni neuropsihice ar fi putut fi agresati insa li s-a inchis gura pe motiv ca unii dintre ei nu au discernamint. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.