Social

Fara plafon la farmacii

Raluca Manolache
2 oct 2008 779 vizualizări
Farmaciile nu vor depasi plafoanele stabilite prin contract pina la aparitia normelor de aplicare a noului ordin u furnizorii ameninta cu scumpirea medicamentelor care se dau fara reteta

Din aceasta luna, bolnavii vor putea sa-si ia medicamente in orice zi, fara ca farmaciile sa mai aiba un plafon stabilit, deoarece Ministerul Sanatatii Publice a emis un ordin prin care elimina plafoanele la farmacii pentru eliberarea medicamentelor subventionate. "De la 1 octombrie orice cetatean care primeste o reteta in regim de compensare se va putea adresa la orice farmacie, la orice ora si in orice zi. In Vrancea nu au existat probleme legate de plafonul alocat. Bugetul a fost unul acoperitor si nu au existat farmacii care sa nu elibereze retete gratuite si compensate", a declarat Mihai Copaci, seful Casei de Asigurari de Sanatate (CAS). Acesta mai precizeaza ca nici medicii de familie nu vor avea restrictii la numarul de retete prescrise. Cu toate acestea, se asteapta si publicarea normelor de aplicare a noului ordin pentru ca farmaciile au deja incheiate contracte pentru un anumit plafon de decontare cu banca sistemului sanitar. "Aceasta modificare vine in intimpinarea dorintelor farmacistilor, dar noi sintem intr-un contract in care este stipulat un anumit plafon. Nu vom depasi plafonul pina nu se va face un act aditional ce va cuprinde conditiile de decontare, indiferent de suma", a declarat Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. In acest an, bugetul alocat farmaciilor a fost de 42 milioane de lei, din care s-au cheltuit 30 milioane de lei. Mihai Copaci spune ca este pentru a sasea oara in acest an cind preturile la medicamente ramin neschimbate, de vreme ce Ministerul Sanatatii a anuntat ca nu vor exista modificari la acest capitol in aceasta luna, chiar daca inca nu s-a stins conflictul cu importatorii. Aceasta situatie nu este vazuta cu ochi buni de farmacisti, mai ales ca importatorii si furnizorii anunta scumpirea produselor eliberate fara reteta. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.