Social

Zeci de vrinceni isi epureaza singele cu 11 aparate vechi

Iulia Nicolaie
19 sep 2008 1151 vizualizări
Statia de dializa a Spitalului Judetean are in dotare 11 aparate pentru hemodializa care tin in viata 95 de vrinceni u cum aparatele sint depasite, statia s-ar putea privatiza cu ajutorul firmei Softmedica

La aniversarea a 10 ani de la infiintarea centrului de dializa din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani, aproape o suta de vrinceni depind de aparatele vechi de purificare a singelui, iar numarul lor este in crestere. Sectia de Hemodializa dispune de 11 aparate la care se conecteaza de trei ori pe saptamina 95 de pacienti care au nevoie de purificarea singelui. Bolnavii de insuficienta renala cronica se cunosc de zeci de ani, iar doctorii si asistentele le sint poate mai aproape decit unii membri ai familiei. Pacientii ce depind de dializa sint deja prieteni si se sustin in suferinta pe care o impartasesc de atita timp. Majoritatea sint barbati din mediul rural, care traiesc in conditii grele. Media virstei este cuprinsa intre 55 si 69 de ani, dar, din pacate, si unii tinerii sint dependenti de rinichiul artificial. Ultimul din aceasta lista a suferintei este un adolescent de doar 18 ani. Cel mai vechi pacient se numeste C. Blanaru si se afla in grija centrului de la bun inceput, acesta facind dializa de peste 20 de ani. In fiecare zi, peste 40 de bolnavi trec pragul acestei sectii, insa cei mai multi dintre pacienti vin sa se conecteze la aparate de citeva ori pe saptamina. La Sectia de Hemodializa, programul incepe la ora 07.00 si se termina la 4.00 dimineata. Pentru bolnavii de insuficienta renala, dializa este o adevarata corvoada, caci de multe ori acestia trebuie sa mearga la epurarea renala chiar in timpul noptii. In lipsa posibilitatilor de transplant renal, viata acestor oameni depinde de aparate si de bunavointa medicilor. "Multumim din suflet personalului medical si tehnicienilor care au avut mare grija de noi in atitia ani", a spus recunoscator unul dintre pacienti, la reuniunea de ieri.


Se anunta o privatizare


Festivitatea a avut loc pe holul de la intrarea in spital, unde au fost prezenti atit doctorii, cit si pacientii. S-a sarbatorit cu sampanie si s-au depanat amintiri. "Aceasta sectie a fost facuta cu ajutorul Softmedica si a fost printre primele din tara. Sintem in pragul de a externaliza aceasta sectie", a anuntat directorul Spitalului, dr. Nicolae Moise. Au fost prezenti la eveniment si directorul Softmedica, Viorel Vasilache, si seful Casei de Asigurari si Sanatate, Mihai Copaci. Reprezentantii din Sanatate au discutat si mai multe aspecte negative ale eficientei centrului de dializa, deoarece aparatele sint suprasolicitate, iar fluxul de pacienti este foarte mare. S-a vorbit si despre deschiderea unui nou centru de acest fel in cursul primaverii, in zona soselei de centura a Focsaniului. "Spitalul o sa beneficieze de aceleasi standarde ca in orice centru privat de dializa. Cel mai important e ca pacientii sa fie multumiti", a spus directorul companiei finantatoare, Viorel Vasilache. Se pare ca deja se fac negocieri pentru preluarea centrului de dializa de catre Softmedica, in scopul privatizarii acestuia. Datele incheierii unui contract inca nu sunt cunoscute. La finalul aniversarii, au fost oferite cadouri cadrelor medicale dar si pacientilor. (Iulia OANCEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.