Social

Programul de evaluare a inghitit 8,4 milioane de lei

Raluca Manolache
3 sep 2008 811 vizualizări
Atit au primit medicii de familie si laboratoarele pentru serviciile prestate in cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei u 1.275 vrinceni au aflat ca sint bolnavi si peste 74.000 risca sa faca diabet, cancer sau sa se aleaga cu boli de inima

Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei initiat pe 1 iulie 2007 de ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a "inghitit" peste 8,4 milioane de lei in Vrancea. Suma a fost cheltuita de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) pentru decontarea prestatiilor oferite de medicii de familie si de laboratoarele acreditate. Astfel, cei 155 medici au primit pe parcursul unui an de zile peste 2,6 milioane de lei, iar cele sapte laboratoare la care pacientii s-au adresat pentru efectuarea analizelor obligatorii au primit peste 5,8 milioane lei. De analize au beneficiat atit persoanele asigurate cit si cei care nu cotizeaza la fondul national unic de asigurari de sanatate. "Fondurile au fost suportate de taxa de viciu si Ministerul Sanatatii Publice a transferat banii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate", a precizat Mihai Copaci, seful CAS. Banii au fost dati cu folos in conditiile in care peste 74.000 de vrinceni au aflat ca risca sa se imbolnaveasca daca nu au grija de sanatatea lor. Astfel, 54.082 de persoane au descoperit ca risca sa aiba diabet, 13.323 sint predispuse la boli cardiovasculare, iar 4.000 de femei sint predispuse la cancer genital. De asemenea, 1.048 femei au aflat ca risca sa aiba cancer de sin, 344 persoane risca sa sufere de boala renala cronica, iar 730 sint predispuse la cancer colorectal. In urma consultatiilor, 1.276 vrinceni au aflat ca sint bolnavi, in majoritatea cazurilor fiind vorba despre diabet zaharat si afectiuni cardio-vasculare.


"Stranierii" au ratat analizele gratuite


Peste 166.000 de persoane au vrut sa afle cum stau cu sanatatea si s-au prezentat la analize. Chiar daca procentul privind prezentarea la medic nu este unul foarte ridicat in judet, medicii se arata multumiti. "Au venit intr-un procent destul de bun la analize. Unii nu au primit taloanele si au fost indrumati catre Casa de Asigurari de Sanatate. Am avut si persoane imobilizate la pat situatie in care am mers la domiciliul acestora. Am avut o colaborare foarte buna cu laboratoarele. In urma analizelor unele persoane au aflat ca sint bolnave si au inteles ca trebuie sa urmeze un tratament", a declarat medicul de familie Rodica Cristian din comuna Birsesti. Si in Homocea programul a prins la localnici. "85% din pacienti au venit sa-si faca analizele. Programul a avut rezultatul scontat", spune medicul Carmen Datcu. Programul se va derula pina la finele anului deoarece nu toti vrincenii au reusit sa intre in posesia scrisorilor personalizate emise de Ministerul Sanatatii. Prin intermediul Postei au fost returnate bancii sanitare 44.259 de plicuri care vor fi redistribuite prin intermediul medicilor de familie. Pentru cei care nu au fost inclusi in program se vor tipari noi taloane. "S-a constatat ca foarte multi vrinceni sint plecati in strainatate. Au fost returnate multe taloane si pentru ca situatia trimisa Ministerului de catre Serviciul de Evidenta a Persoanelor nu e corecta", a motivat Copaci. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.