Social

Asistentii maternali ar putea risca pedepse mai mari

Doina Ganea
2 sep 2008 688 vizualizări
Plecind de la cazul copilului ucis in bataie de un asistent maternal, PD-L a depus un proiect care instituie un control strict asupra sistemului de asistenta sociala

PD-L a initiat si depus ieri in Parlament, in procedura de urgenta, un proiect de lege care sa instituie un control mai strict asupra sistemului de asistenta sociala maternala, cit si pedepse penale imediate aplicate tuturor factorilor implicati in sistem. Legea propusa prevede ca, la primul abuz asupra copilului asistat, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), angajatii serviciilor specializate din institutie si asistentul maternal sint pasibli de raspundere penala. Legea mai prevede ca presedintele Consiliului Judetean, cel care controleaza Protectia Copilului, va fi dat in judecata pentru neglijenta in serviciu de catre Autoritatea Nationala de Protectia Copilului. "Atrag atentia ca legea actuala nu prevede asemenea sanctini. De asemenea, pregatirea profesionala a asistentului maternal nu se va mai face in mod generalist, ci se va respecta nivelul de dezvoltare al copilului. Legea propusa de PD-L prevede ca evaluarea profesionala si psihologica a asistentului maternal se va face atit de DGASPC cit si de ONG-urile specializate si va avea loc in doua etape: dupa 150 de ore (in prezent cursul are 60 de ore) de pregatire profesionala si dupa integrarea in sistem, o data pe an. In prezent, legea nu prevede verificarea asistentului maternal decit in momentul atestarii lui", a explicat consilierul judetean Florin Micu Iliescu, profesor de psihologie. Acesta spune ca pe 23 septembrie PD-L convoaca toate partidele politice, ONG-urile specializate, reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, sindicate, reprezentanti ai justitiei si Bisericii la o dezbatere publica si la semnarea unui Pact Social in domeniul asistentei sociale. Se spera ca astfel institutiile de asistenta sociala si protectia copilului vor deveni direct responsabile de viata fiecarui copil, pentru ca sistemul de Asistenta Sociala sa nu mai cunoasca drame de genul celei din Bistrita, unde un micut a fost ucis de asistentul maternal. In urma acestui incident, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a anuntat ca va verifica toate directiile judetene de protectia copilului, pina in luna decembrie. Deocamdata nu se stie cind va ajunge acest control si in Vrancea. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.