Social

Bacteriile din aerul conditionat

Raluca Manolache
2 sep 2008 1175 vizualizări
Combinatia de praf, umezeala si frig asigura mediul ideal pentru inmultirea microorganismelor u medicii recomanda curatarea periodica aparatelor

Temperaturile caniculare au devenit un lucru normal pentru conditiile climatice din Romania. Ca urmare a acestei fierbinti realitati, aerul conditionat a devenit o prioritate pentru locuinte si birouri. Din pacate insa, o data cu aerul conditionat apar si o serie de probleme de sanatate: germenii, bacteriile si ciupercile, care se formeaza in interiorul aparatului de aer conditionat, pe elementii radiatorului (vaporizatorului) si pe filtre. Specialistii spun ca microorganismele se raspindesc in incaperi si pot provoca rinite, alergii, laringite, faringite si bronsite, micoze precum si o diminuare a imunitatii cailor respiratorii. Aerul umed care intra in radiatorul de racire determina condensarea apei pe elementele vaporizatorului. Combinatia de praf, umezeala si frig asigura mediul ideal pentru inmultirea bacteriilor si microorganismelor. Aparitia bacteriilor este insotita in general de un miros neplacut, care vine adesea din sistemul de ventilatie, dupa mai multe luni de exploatare. Pentru a preveni aparitia mirosurilor neplacute, specialistii recomanda curatarea periodica a filtrelor si radiatorului aparatului de aer conditionat. Exista anumite srayuri pentru dezinfectare care se gasesc in magazinele de profil la pretul de aproximativ 40 de lei. "Nu s-au facut la nivel de judet studii de impact privind influenta aparatelor de aer conditionat asupra sanatatii, dar se stie ca acestea trebuie curatate frecvent pentru ca pot fi pline de bacterii", a declarat dr. Carmen Turcan, purtatorul de cuvint al Autoritatii de Sanatate Publica. Daca aparatele sint curatate, specialistii spun ca aerul va fi mult mai rece si curat, va disparea disconfortul produs de mirosul neplacut si vor fi eliminate riscurile aparitiei infectiilor respiratorii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.