Social

Vrinceni infectati cu virusul Hantaan

Raluca Manolache
29 aug 2008 1273 vizualizări
Este pentru prima data in Vrancea cind se confirma existenta acestui virus semnalat prima data in Coreea u virusul Hantaan este extrem de grav si rar si se ia din mediile frecventate de rozatoare

Doi barbati din judet au aflat ca sint infectati cu un virus extrem de rar numit Hantaan, semnalat pentru prima data in Coreea. Infectia a fost confirmata in urma analizelor realizate la un laborator specializat din Iasi, purtatorii, un barbat in virsta de 68 ani si unul de 20 ani fiind din Nistoresti, respectiv Suraia. Cei doi au aflat ca sufera de febra hemoragica cu afectare renala acuta, cauzata de virusul Hantaan dupa ce s-au prezentat la sectia de Boli Infecto Contagioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani pentru ca nu se simteau bine. "Cele doua cazuri au fost identificate pe criterii de laborator. S-au facut analize speciale la Iasi si s-au identificat anticorpi pentru virusul Hantaan. Nu au mai fost astfel de cazuri in judetul nostru. Nu se stie cu exactitate de unde au luat virusul, dar cei doi barbati au calatorit in aceasta vara prin tara", a declarat epidemiologul Marina Maiorov, directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica. Pentru prima oara in Vrancea s-a confirmat astfel existenta acestei boli, cei doi pacienti aflindu-se in tratament intensiv. Medicii atrag atentia ca aceasta afectiune lasa sechele, in 25% dintre cazuri existind posibilitatea ca pacientii sa ramina cu probleme renale. Medicii spun ca febra hemoragica cu afectare renala apare de cele mai multe ori la oamenii din mediul rural, fiind o boala virala acuta cu un debut brusc caracterizat prin febra, dureri lombare si eruptii cutanate, greturi, dureri musculare si frisoane. "Este o boala severa care pe parcursul evolutiei poate duce la hipotensiune, scade cantitatea de urina secretata si poate sa dureze de la citeva saptamini la citeva luni", a mentionat Marina Maiorov. Virusul Hantaan a aparut pentru prima data pe malul unui riu dintre Coreea de Nord si de Sud. In Romania nu au fost foarte multe cazuri inregistrate, virusul facindu-si pentru prima data aparitia in 1955, in Bacau. Medicii afirma ca virusul Hantaan poate fi luat din dejectiile rozatoarelor. Astfel, contaminarea se face pe cale aeriana prin inahalarea particulelor care provin din dejectiile sobolanilor. In aceste conditii, medicii recomanda vrincenilor sa evite contactul cu sobolanii si sa poarte protectie in momentul in care fac curatenie in grajduri, poduri, mai exact in spatiile frecventate de rozatoare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.