Social

Amenzi usturatoare pentru pesta porcina

Nicoleta Cristea
27 aug 2008 802 vizualizări
Medicii veterinari risca amenzi de mii de lei daca nu vaccineaza la timp porcii din gospodarii. In aceasta perioada a fost declansata a doua campanie, si ultima din acest an, de vaccinare antipestoasa la porcine

"Campania e obligatorie si cel mai important aspect e acela ca e gratuita, cheltuielile de vaccin si de manopera fiind suportate de catre stat. Refuzul vaccinarii se lasa cu amenda. Pe de cealalta parte, sint amenzi foarte mari si pentru medicii veterinari care nu fac vaccinul, sumele find cuprinse intre 40.000 si 50.000 lei", a aratat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitare si pentru Siguranta Alimentelor. Actiunea se inscrie in programul national de eradicare a pestei porcine, boala virotica care poate provoca pagube importante in exploatatii, intrucit la aparitia unui focar se impune carantina si sacrificarea porcilor atinsi de virus. "Pesta porcina este foarte usor raspindibila, si de cele mai multe ori se finalizeaza prin decesul animalului bolnav. Nu este o zoonoza (boala infectioasa sau parazitara - n. r.) recunoscuta la om, insa carnea porcului afectat este improprie consumului, fiind purtatoare de virus. Carnea porcului bolnav isi schimba aspectul, culoarea, devine hemoragica. Ultimul focar de pesta porcina a fost in mai anul trecut, la Racoasa", a mai aratat veterinarul Iulian Cucoli. (N. CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.