Social

Sinistratii din Saucesti au nevoie de ajutor

Ziarul de Vrancea
4 aug 2008 997 vizualizări
Pompierii voluntari de la Jaristea ne-au povestit prin ce trec sinistratii din comuna bacauana Saucesti, aflata la doi pasi de Vrancea u doua eleve din Adjud au strins alimente si imbracaminte pentru ei, insa spun ca multi oameni la care au apelat le-a trintit usa in nas u adolescentele au dus ajutoarele simbata, cu masinile parintilor

Lucratorii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) Jaristea s-au intors de la sinistratii din Saucesti, judetul Bacau, cu un gust amar, pentru ca autoritatile locale sint neputincioase in lupta cu milul si distrugerile lasate de ape. Cei cinci voluntari au gasit la Saucesti sute de familii ramase pe drumuri pentru ca apele le-au luat intreaga agoniseala. Ion Roman, seful SVSU Jaristea, spune ca 440 de case au fost distruse in totalitate, iar alte 1.880 au fost afectate, apa ajungind in unele locuri chiar la o inaltime de 1,80 metri. "In afara de poze, reporteri, citeva conserve si jandarmi, locuitorii loviti de soarta nu au mai primit nimic. Autoritatile locale sint neputincioase, mai ales ca noul primar are mare nevoie de ajutor pentru ca nu are experienta", ne-a spus Ion Roman. Cei cinci angajati inimosi ai Primariei Jaristea au stat timp de doua zile in Saucesti si au incercat sa ii sprijine pe sinistrati. S-au folosit de o motopompa, de galeti si lopeti si au reusit sa scoata apa si milul din 15 gospodarii, adunind astfel aproximativ 25 vagoane de apa. "Toate beciurile sint pline cu apa! In unele case scoti apa si in cinci minute revine la loc", ne-a mai povestit Ion Roman. Pentru ajutorarea sinistratilor, cei cinci voluntari pleaca astazi din nou la Saucesti. Ba mai mult, cei din Jaristea doresc ca si celelalte primarii din Vrancea sa trimita voluntari pentru a le da o mina de ajutor sinistratilor din tara. In acest sens, Ion Roman a trimis o adresa Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vrancea prin care solicita mobilizarea primariilor. Nici pompierii nu au stat indiferenti fata de problemele sinistratilor, fiind trimise in Botosani 38 de module sociale de locuit. "De vineri a inceput actiunea de distribuire a modulelor. 38 de module vor ajunge la sinistratii din Radauti "" Prut, judetul Botosani", a declarat sublocotenentul Cristina Duta, purtatorul de cuvint al pompierilor.

Eleve de toata isprava, la Adjud


Si elevii de la Liceul "Emil Botta" din Adjud au fost simbata in Saucesti pentru a le indulci amarul oamenilor abia scapati din cosmarul apelor revarsate. Doua eleve din Adjud, Sabine Axinte si Andreea Nechita, au reusit sa stringa aproximativ trei tone de imbracaminte si alimente neperisabile, pe care le-au transportat in localitatea bacauana cu masinile puse la dispozitie chiar de parintii lor. "Ne-a fost foarte greu pentru ca ne-am lovit de refuzul multor oameni cu posibilitati financiare. Unii ne-au spus ca locuiesc la etajul trei si la ei nu poate sa ajunga apa, asa ca nu sint interesati de soarta celorlalti. Cel mai mare ajutor a venit din partea familiilor Carabulea, Ceasovan, Albu si Vrinceanu. Primaria nu ne-a intins nici macar un deget, daramite o mina. Oamenii din tabara sint foarte bine organizati, ne-au ajutat la despachetat si au fost foarte bucurosi ca ne-am dus la ei", ne-a povestit Sabina Axinte, una dintre elevele care s-au implicat in stringerea ajutoarelor. Tinerele au ramas cu un gust amar pentru ca administratia municipala nu i-a ajutat cu nimic in demersul lor, iar unii colegi nu au dorit sa mearga la Bacau pentru ca au fost plecati la plaja. Totusi, Primaria Adjud, impreuna cu Crucea Rosie, va demara de astazi o campanie de stringere de ajutoare pentru sinistrati. (Raluca MANOLACHE, Ana Maria CANTIA)


Pancenii, solidari cu Moldova


De astazi, la Panciu a inceput o colecta pentru sinistratii din Moldova, primaria orasului amenajind in acest sens un punct de colectare a ajutoarelor in centrul orasului, in zona "Magazinului Universal". Edilul localitatii, Ion Petre, face astfel apel la panceni pentru a-i ajuta pe cei care au fost loviti de inundatiile de luna trecuta. Ion Petre a anuntat ca va dona alimente pentru sinistratii din Moldova si va incerca sa ii sensibilizeze pe consilierii locali sa faca donatii. "Si la inundatiile care au afectat Vrancea, cetatenii din Panciu au facut donatii care au ajuns la sinistratii din Rastoaca si sint convins ca si acum vor fi solidari cu nevoile oamenilor aflati in necaz", este de parere primarul. (N. C)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.