Social

Tot mai multi vrinceni ajung pe la psihiatru

Raluca Manolache
28 iul 2008 1121 vizualizări
In Vrancea exista oficial peste 2.800 de bolnavi psihic, numar care impune realizarea unui Centru de Sanatate Mintala u vrincenii plecati la munca in strainatate revin in tara cu tulburari de comportament

Psihiatrii abia mai fac fata numarului mare de pacienti diagnosticati cu boli psihice care se prezinta la cabinetele de specialitate. Potrivit situatiilor intocmite de reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Vrancea, la nivelul judetului figureaza oficial peste 2.800 de persoane care sufera de depresii, atacuri de panica, schizofrenie si de tulburari psihice cauzate de alcool si stres. In realitate, numarul acestora ar putea fi mult mai mare, pentru ca multi suferinzi nu indraznesc sa ceara ajutor medical. Autoritatile medicale spun insa ca judetul trece printr-o criza acuta de locuri in sectiile cu profil psihiatric. In prezent, in Vrancea, bolnavii psihic cronici sint tratati la Spitalul Dumbraveni, cei acuti la Spitalul Odobesti si la sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. "Sectia de psihiatrie este tot timpul aglomerata. Si morbiditatea in cazul bolnavilor psihic a crescut foarte mult la nivelul judetului nostru", a declarat dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului Judetean de Urgenta. Si la Spitalul Odobesti situatia este identica pentru ca cele 10 paturi din cadrul compartimentului de psihiatrie sint insuficiente. Dr. Ilie Manole, managerul Spitalului Odobesti, considera ca ar trebui sa se mareasca numarul de paturi pentru ca la spital ajung persoane bolnave psihic din mai tot judetul. "Avem un compartiment de psihiatrie care functioneaza la capacitate maxima. Am facut un memoriu pentru cresterea numarului de paturi, dar pina in prezent nu am primit nici un raspuns. Trebuie sa luam legatura si cu Autoritatea de Sanatate Publica pentru a fi facute demersurile necesare la Ministerul Sanatatii Publice. Ar fi indicat ca acest compartiment sa fie mutat intr-un alt pavilion", a mentionat dr. Ilie Manole. Pentru a rezolva aceasta problema, conducerea ASP Vrancea propune infiintarea unui Centru de Sanatate Mintala la cea mai mare unitate spitaliceasca din judet. Acesta ar avea rolul de a asigura continuitatea ingrijirilor in comunitate a persoanelor cu tulburari psihice. "Avem de gind sa facem un Centru de Sanatate Mintala, pentru ca sintem printre putinele judete din tara care nu au. Acest centru ar urma sa se infiinteze in spatiul ocupat in prezent de sectia de boli infecto contagioase, care urmeaza sa se mute in noua cladire a spitalului", a declarat dr. Cornelia Draguna, directorul ASP Vrancea.


"Stranierii", atinsi de bolile psihice


Printre cauzele tulburarilor de natura psihica care afecteaza din ce in ce mai multi oameni se numara factorii genetici, economico-financiari, sociali si consumul exagerat de alcool, asociate cu situatiile potrivnice de viata. Si munca in strainatate este un pericol pentru sanatatea psihica. Psihiatrii spun ca foarte multi vrinceni care pleaca la munca in strainatate nu se adapteaza noului stil de viata, acest lucru afectindu-i foarte mult din punct de vedere psihic. Astfel, cei care nu se adapteaza si se intorc in tara ajung adesea in cabinetele de psihiatrie. "Sint pacienti care se imbolnavesc la locul de munca, dar si din cauza stresului financiar. Foarte multe persoane sint predispuse genetic si, pe fondul stresului, apar dezechilibrele. Si cei plecati la munca in strainatate ajung pe la medicii psihiatrii pentru ca nu reusesc sa se adapteze schimbarilor. Femeile sint cele mai afectate de bolile psihice", a spus dr. Mirela Ene, psihiatru in ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta. La nivelul judetului figureaza si 25 de bolnavi psihic periculosi. Persoanele care se incadreaza in aceasta categorie trebuie sa urmeze obligatoriu un tratament medical de specialitate, care se efectueaza ambulator, iar in caz de nevoie, in conditii de spitalizare in unitatile sanitare cu regim special, cum ar fi sanatorii sau ospicii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.