Social

Peste 50.000 de vrinceni sint predispusi la diabet

Raluca Manolache
19 iul 2008 666 vizualizări
Diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare sau cancerul sint afectiunile cu cel mai mare risc pentru vrinceni u 128.000 de persoane asigurate si 27.000 de persoane neasigurate au beneficiat de Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei u 39.000 de taloane asteapta inca sa fie ridicate de la CAS u programul va continua pina la sfirsitul anului u si mai marii Sanatatii vrincene spun ca au profitat de program pentru a-si face gratuit analizele

Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei demarat pe 1 iulie 2007 la initiativa ministrului Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, s-a dovedit a fi cit se poate de util pentru vrinceni. In urma analizelor s-a descoperit ca zeci de mii de oameni au probleme reale de sanatate. Astfel, peste 50.000 de persoane au descoperit ca risca sa aiba diabet, 13.000 sint predispuse la boli cardiovasculare, alte 2.000 de femei la cancer uterin si 1.800 au fost depistate cu risc de cancer de col uterin. Programul a inceput oficial anul trecut la 1 iulie, dar nu a demarat decit la inceputul lunii august 2007. Motivatiile intirzierilor au fost atunci de ordin tehnic, Posta Romana fiind de vina ca nu a distribuit la timp taloanele in baza carora oamenii se puteau prezenta la medic. Programul consta intr-o consultatie gratuita la un medic de familie, care apoi prescrie si un set de analize, tot gratuite. In baza taloanelor, unul ramas la medic si unul la laboratorul de analize, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) deconteaza serviciile medicale prestate catre populatie. De precizat faptul ca beneficiaza de aceste analize atit persoanele asigurate in sistemul sanitar public si care se regasesc pe lista unui medic, cit si cele neasigurate. Initiativa ministrului liberal a fost destul de contestata pentru ca asiguratii beneficiau de analize gratuite, in luna in care isi serbau ziua de nastere, si in anii precedenti. Noutatea programului este de fapt posibilitatea investigarii persoanelor neasigurate.


"Nu exista educatie in domeniu"


Cu toate ca proiectul s-a bucurat de efecte pozitive in Vrancea, se pare ca si oamenii sint de vina pentru starea lor de sanatate, prin dezinteresul afisat. "Programul a avut un efect pozitiv, iar foarte multe persoane au aflat de riscurile de imbolnavire la care sint predispuse. S-au suplimentat fondurile pentru medicii de familie si pentru laboratoarele de analize, dar cel mai important este faptul ca si persoanele neasigurate au beneficiat de analize. De asemenea medicii au putut face riscograme prin care au aflat mai multe despre pacienti", ne-a declarat Mihail Copaci, presedintele CAS. Numarul mare de oameni predispusi la imbolnavire ne duce cu gindul la o lipsa de educare a populatiei in sensul preventiei bolilor. "Nu exista educatie in sensul ca femeile nu merg sa isi faca niste controale periodice, si de aceea incidenta cancerului e atit de prezenta", spune Mihail Copaci, care a mentionat si faptul ca localnicii din rural sint cel mai putin interesati de verificarea starii de sanatate si nu prea merg la medic. Pentru a rezolva problema, CAS a decis sa distribuie direct la primarii taloanele neridicate, pentru a creste numarul beneficiarilor acestui program. "Am identificat comunele de unde au fost taloane returnate, pentru a le imparti direct, pe baza de proces verbal. La Vinatori, spre exemplu, am dat 530 de taloane. Intr-o luna -doua speram sa ajunga taloanele si la celelalte primarii", a specificat Copaci.


Nu toti vrincenii si-au facut analize


Chiar daca la finele acestei luni programul ar fi trebuit finalizat, acesta va fi prelungit pina in decembrie, pentru a da posibilitatea tuturor sa isi faca analizele. Cel mai mare inconvenient al programului a fost cauzat de baza de date a Politiei, care nu a mai fost actualizata in ultima perioada. Astfel, persoane decedate au primit taloane, in timp ce altele care si-au schimbat domiciliul nu au intrat in posesia lor. In acest moment, CAS are returnate de catre Posta un numar de 39.000 de taloane. Acestea pot fi ridicate de la CAS in baza unui act de identitate, iar daca nu sint gasite ele pot fi retiparite, la cerere. Desi exista o reglementare prin care se precizeaza obligativitatea prezentarii persoanei care primeste taloanele la medic, nu exista si sanctiuni. "E vorba de un serviciu care li se ofera oamenilor gratuit, ei pot sa-l primeasca sau nu, e vorba de educatie pina la urma", a mai comentat presedintele CAS. (Ana-Maria CANTIA)


CASETA:

Mai marii sanatatii au profitat de analizele gratuite


Cei aflati in fruntea sistemului sanitar vrincean au recunoscut ca Programul National de Evaluare a fost si pentru ei un impuls de a-si testa sanatatea, cu toate ca meseria pe care o practica le impune vizite mai dese la medic. Chiar daca spun ca au mai aminat citeva zile analizele, din lipsa de timp sau neglijenta, aspect care de altfel constituie una din "piedicile" constatate in cadrul programului, sefii Sanatatii vrincene au apreciat pe propria piele avantajul unui demers impus de Minister. Cadrele medicale considera ca analizele gratuite sint mai mult decit utile, dar recunosc ca nu s-au gindit sa faca public exemplul personal. (C. S.)


Mihai Copaci, presedintele CAS: "Mi-am facut analizele chiar luna trecuta si nu au fost nici un fel de probleme. Chiar mi-au prins bine, odata ce a venit talonul am fost si eu impulsionat sa merg la medic. Caci, din lipsa de timp si poate si neglijenta, in ultimul an nu am reusit sa mai ajung la medicul de familie, care mi-a si cerut acea adeverinta pe care nu am depus-o. Am fost apoi la medic si cu rezultatele analizelor si nu mi s-a recomandat ceva suplimentar. E chiar un program util. E si un sentiment care iti creeaza o stare de bine, stiind ca totul este in regula. Nu m-am gindit sa fac public participarea la program, desi mi-am dat seama ca sint unele persoane care nu stiu nici care e circuitul cu aceste taloane."


Cornelia Draguna, directorul Autoritatii de Sanatate Publica: "Consider ca este o chestiune confidentiala, insa da, mi-am facut analizele gratuite. Toata familia a primit taloanele si a participat la acest program. Imi fac analizele periodic si nu se pune problema din acest punct de vedere".


Emanuela Georgescu, director economic CAS: "Ziua mea a fost in iunie, insa am fost in concediu si am asteptat sa fac analizele impreuna cu fiul meu. Luna aceasta le vom face, cu siguranta. Nu ma duc mai des la medic, desi lucrez in sistem, pentru ca nici nu sint o fire bolnavicioasa. Doar cind simt ca ceva nu este normal imi fac analize suplimentare. Dar macar o data pe an trebuie sa mergem la medic."


Claudiu Zara, directorul Spitalului Adjud: "Sigur ca am facut analizele gratuite. Noi sintem obligati de meserie sa ne facem anual analizele de rutina, insa am profitat si de acest program. Mi se pare util. Cu toata reticenta cu care a fost privit la inceput de populatie, odata ce s-au descoperit atitea boli, atitea cazuri de diabetici, consider ca si-a atins scopul."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.