Social

O persoana cu handicap a cazut in gol de la 3 metri

Mihaela Beșleagă
16 iul 2008 775 vizualizări
Un barbat cu grad accentuat de handicap, in virsta de 33 ani, beneficiar al Centrului de Recuperare si Reabilitare Persoane Adulte cu Handicap, a suferit un accident grav in timp ce se afla pe schelele unei case u reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului atrag atentia asupra incalcarii drepturilor persoanelor cu nevoi speciale, in cazul exploatarii prin munca

Te mai poti numi om atunci cind te folosesti de vulnerabilitatea unui semen cu slabiciuni fizice si psihice, pentru a-l exploata in interes propriu? Aceasta este intrebarea la care ar trebui sa se gindeasca cei care, incalcind orice norma morala si drepturile persoanelor cu nevoi speciale, folosesc persoane cu handicap la diverse munci, de la constructii pina la lucrari agricole. De cele mai multe ori, profitind de starea precara a acestora, "angajatorii" ii platesc cu o suma modica sau, uneori, doar cu o bucata de piine. Un astfel de caz, care a avut, din pacate, consecinte tragice, s-a petrecut simbata la Odobesti. Un barbat cu grad accentuat de handicap, in virsta de 33 ani, beneficiar al Centrului de Recuperare si Reabilitare Persoane Adulte cu Handicap, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), a suferit un accident grav, cazind de la o inaltime de 3 metri, in timp ce lucra pe schele la constructia unei case, fiind solicitat de un cetatean din oras. Imediat a fost apelata statia de Ambulanta Odobesti, care a acordat primul ajutor victimei si a informat conducerea unitatii de protectie. In urma interventiei unei echipe a DGASPC, barbatul a fost transferat la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani pentru investigatii medicale suplimentare. Ulterior, pentru eliminarea oricaror semne neurologice post-traumatice, victima a fost transportata duminica la Spitalul de Neurochirurgie Iasi, pentru investigatii complete. Specialistii DGASPC spun ca au mentinut contactul permanent cu medicul specialist, care a confirmat absenta oricaror leziuni si complicatii cranio-cerebrale, vertebro-medulare, osteo-articulare sau ale organelor interne. Momentan, persoana este stabila din punct de vedere medical.


Persoanele cu handicap din centre sint "prade" usoare


Conducerea Centrului nu a stiut nimic despre faptul ca barbatul cu handicap accentuat muncea la constructia unei case din Odobesti. Reprezentantii DGASPC motiveaza acest lucru prin faptul ca astfel de centre nu au regim inchis, este usor pentru rezidenti sa se invoiasca si sa iasa in comunitate, unde pot deveni "prade" facile pentru unii oameni care nu au notiunea omeniei. "DGASPC doreste pe aceasta cale sa informeze opinia publica cu privire la responsabilitatile ce revin comunitatii in respectarea si garantarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati si sa nu angajeze aceasta categorie de persoane in activitati si actiuni care contribuie atit la incalcarea drepturilor acestora cit si la incalcarea normelor morale, sociale si legale", atrage atentia Toader Ghetu, directorul DGASPC. Centrul de Recuperare si Reabilitare Persoane Adulte cu Handicap Odobesti are in grija 50 de beneficiari. Conducerea DGASPC concluzioneaza ca in perioada urmatoare va fi analizata aceasta situatie si se vor lua masurile care se impun, inclusiv pentru sanctionarea cetateanului care a angajat la munca o persoana cu handicap. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.