Social

Locatarii blocului Laminorul, o saptamina la luminare

Ziarul de Vrancea
9 iul 2008 921 vizualizări
peste 100 de "nefamilisti" au stat o saptamina pe intuneric din cauza datoriilor de 300 de milioane de lei la Electrica u presedintele CJ, Marian Oprisan, ii trimite pe oameni sa achite u in blocul "ghetou" stau batrini paralizati si familii cu probleme sociale care au acumulat datorii astronomice

Blocul Laminorul de pe strada Revolutiei din cartierul SUD a revenit la epoca de piatra. Cum conditiile de trai din imobil sint mai rele decit intr-un ghetou de prin vreo republica bananiera din Africa, timp de o saptamina tabloul nenorocirilor a fost complet. Cele peste o suta de persoane care locuiesc in garsonierele de aici le au pe toate: mizerie, igrasie, apa cu intreruperi, sobolani si, din cind in cind, destul de des, traiesc cel mai eco dintre toti: fara lumina. Motivul nu il reprezinta temerile incalzirii globale si topirea calotei glaciare, ci datoriile mari pe care locatarii saraci le-au acumulat de-a lungul anilor la sucursala Electrica. Potrivit declaratiilor reprezentantilor Consiliului Judetean Vrancea si ai Electrica, facturile restante ale oamenilor au urcat la suma record de aproape 30.000 de lei (300 milioane lei vechi). Blocul Laminorul sau "nefamilistii", cum sint cunoscuti in cartier, sint in grija CJ Vrancea. "Grija" este mult spus dat fiind ca de peste un deceniu cladirea nu a beneficiat de nici o imbunatatire si, mai mult, locatarii, saraci cu venituri reduse, nu au vazut nici o masura sociala de protectie venita din partea presedintelui CJ, Marian Oprisan. Adica de la exponentul de marca al social-democratiei pe plaiuri mioritice, cel care se lauda in campania electorala cu atentia data persoanelor cu probleme sociale. Cel care nu a calcat nici macar o data in "blocul sobolanilor", dupa cum spun cu naduf cei care locuiesc acolo, sa vada realitatea. In timp ce seful de la CJ dadea spectacole cu mititei, bere si dantuiala la stadionul SUD, copiii de la blocul de "nefamilisti" citeau seara carti la lanterna, iar parintii faceau focuri in fata imobilului pentru a le trece de urit. Frigiderele au devenit un fel de exponate de muzeu dat fiind ca mai mult stau scoase din priza decit sa raceasca alimentele. Oamenii sint nemultumiti pentru ca parte din ei sint la zi cu datoriile si trag ponoasele pentru cei cu familii numeroase care nu au din ce trai de pe o zi pe alta, dar sa isi mai permita luxul de a achita facturile la servicii. Ieri, la pervazul unei garsoniere era o batrina care isi improvizase un «frigider oltenesc». Asta pe timpul noptii, ca ziua trebuia sa consume alimentele de la fereastra. In fata blocului, patru pusti care povesteau pe o banca. "Ne-a luat lumina de o saptamina. Dar au fost dati cind am stat pe intuneric si trei saptamini. Stam la lanterna, mai iesim pe afara. Mincarea... parinti cumpara doar ce mincam, sa nu se strice. De televizor ce sa mai vorbim... nu ne-am mai uitat de mult timp", ne-au povestit resemnati copiii.


Visind la ANL


Unii locatari, cei pina in 35 de ani, si-au depus dosare pentru obtinerea unei locuinte ANL. Asteptarea de ani buni ii face insa sa creada ca: "voi depasi virsta si nu voi mai prinde...". "Acum sint pe locul 6, dar nu stiu cind ne vor da casa. Voi face anii si imi iau adio", ne-a spus o locatara din blocul de "nefamilisti" de pe strada Revolutiei. Asemeni ei sint zeci de persoane. In afara lor, in imobilul care te intimpina pe hol cu un mesaj comunist de "Bine ati venit", mai locuiesc batrini, unii paralizati, dar si oameni bolnavi, toti cu familii numeroase, cu venituri reduse si fara nici o speranta de schimbare. Caminul are 30 de camere, fiecare de 21 de metri patrati, in care locuiesc peste 100 de chiriasi. Seful CJ, Marian Oprisan se spala pe miini de soarta lor. "Asta-i viata. Ce consumi trebuie sa platesti", ne-a spus social-democratul, fara a preciza daca se poate gasi o solutie de mijloc pentru cei care nu pot plati facturile. Reprezentantii Electrica au spus ca nu pot face nici o derogare de la masurile de debransare pentru cazurile sociale de la Blocul "Laminorul", conditia fiind ca locatarii sa achite la timp. Reprezentantii Agentiei de Furnizare a Energiei Electrica (AFEE) au declarat ca ieri, in jurul orei 14.00, blocul a fost reconectat la reteaua de alimentare cu energie electrica, deoarece in cursul zilei s-a mai achitat o parte din debit. "Am cazut de comun acord cu reprezentantul CJ si am hotarit sa esalonam datoriile si sa prelungim termenul de plata al facturilor. Astfel, pentru stingerea datoriei, locatarii trebuie sa plateasca 100 milioane de lei vechi pe luna, plus factura curenta, care se ridica lunar la 20 milioane de lei vechi", ne-a declarat Mioara Rotaru, seful oficiului comercial al AFEE Focsani. (Iulia CRETU, Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.