Social

Medicii ingroasa rindurile datornicilor la Fondul de Sanatate

Raluca Manolache
9 iul 2008 916 vizualizări
33 medici au primit deja titluri executorii u "avem probleme cu persoanele cu venituri mari», spune Mihai Copaci, presedintele Casei de Asigurari

Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea are de recuperat peste 2 milioane lei de la persoanele care nu si-au platit contributia la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. In evidentele institutiei apar nu mai putin de 3.211 debitori, care nu au dorit sau nu au stiut ca trebuie sa contribuie cu bani la Fondul de Sanatate. Printre acestia se numara si 33 de medici de familie care se afla in relatii contractuale cu institutia din sanatate. Acestia au primit instiintari de plata, dar nu s-au imbulzit pentru a scapa de creante chiar daca nu sint mari. Evidentele CAS Vrancea arata ca cea mai mare suma o are de dat medicul Iulian Nenciu-1.800 lei, urmat de medicul Maria Orita - 1.497 lei si de medicul Aura Holban "" 1.000 lei. "Probabil o parte dintre acestia nu au stiut ca trebuie sa dea bani la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Exista o neglijenta a persoanelor respective", a comentat Mihai Copaci, presedintele director general al CAS Vrancea. Medicii datori la Fondul de Sanatate sint de acord ca trebuie sa dea banii, dar vor sa o faca esalonat. "A ramas sa platesc aceasta suma in mod esalonat. In 2006 am primit instiintare de plata si atunci am achitat suma de 20 milioane lei vechi. A mai ramas sa platesc majorarile si am decis sa fac acest lucru esalonat. Nu a fost rea vointa, dar m-am trezit cu aceasta datorie. Nu a fost vina mea", s-a justificat medicul de familie Maria Orita. Potrivit legii, si medicii sint obligati sa plateasca trimestrial contributia la asigurarile sociale de sanatate, in cota de 6,5% din veniturile realizate. Mihai Copaci spune ca medicii ar fi mult mai constiinciosi daca ar exista o prevedere legislativa conform careia cadrele care sint datoare la FNUAS sa nu poata incheia contract pentru furnizarea serviciilor medicale.


Contestatii din partea debitorilor instariti


Seful Casei de Asigurari spune ca patru persoane sint inregistrate cu o valoare nominala a creantelor de peste 10.000 lei, fiecare, insa Mihai Copaci nu vrea sa faca publice numele acestora. De asemenea, 13 persoane au de dat sume cuprinse intre 7.000 si 9.000 de lei. "Exista o recomandare de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate privind nepopularizarea numelor acestor datornici la Fondul de Sanatate. Ne intereseaza ca orice persoana care beneficiaza de servicii medicale sa-si achite darile catre Fondul de Sanatate. Cei care au venituri mici inteleg ca trebuie sa achite aceasta contributie", spune Mihai Copaci. De regula, persoanele cu venituri mici vin la sediul bancii sistemului sanitar pentru a-si plati datoriile, pe cind mai marii judetului refuza. "Avem probleme cu persoanele cu venituri mari. Acestea fac contestatii si ne cheama chiar in judecata, lucru care, in opinia mea, nu ar trebui sa se intimple", a declarat presedintele Casei de Asigurari de Sanatate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.