Social

Revolta pentru pietrisul din Ruginesti

Ana-Maria Cantia
4 iul 2008 1859 vizualizări
Satenii reclama ca firmele de constructii iau ilegal piatra din albia Domositei u cu doua zile in urma, oamenii s-au vazut nevoiti sa cheme autoritatile pentru sistarea escavarilor facute de firmele patronate de Victor Roman si Dorinel Umbrarescu u primarul sustine ca nu este de acord cu excavarile, numai ca nu se poate opune aprobarilor date de Serviciul de Gospodarire a Apelor

Firmele_left oamenilor de afaceri Dorinel Umbrarescu si Victor Roman, cel din urma consilier judetean PSD, excaveaza pietris din piriul Domosita, care trece prin comuna Ruginesti, fara a avea autorizatiile in regula. Satenii se pling ca, in urma cu doua zile, zeci de masini au venit in localitate pentru a lua piatra si nisip, iar ei au trebuit sa ii scoata din sat cu ajutorul primarului. "Aproape 100 de masini au venit in sat pentru a lua pietris din Domosita. De trei ani de zile, oamenii lui Victor Roman si ai lui Umbrarescu sapa si iau piatra, au luat sute de tone. Ne distrug terenurile si casele. Deja s-a surpat un mal cu salcimi", ne-a declarat Margareta Pamfil, consilier local PNL si presedinta Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local. Consilerul mai spune ca in tot acest timp s-au facut sesizari la Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA), dar au ramas fara efect. "De trei ani sesizam Apele Romane, dar nu s-a luat nici o masura. Se ajunge pina la pinza freatica, toata valea Domositei e in pericol", ne-a mai spus consilierul. Margareta Pamfil sustine ca sint chiar si citeva case afectate, precum si gradini. Localnicii ameninta ca daca autoritatile nu vor lua nici o masura vor bloca drumul camioanelor. Primarul social-democrat Adrian Alexe crede ca acuzatiile nu sint decit o manevra politica pentru a-i strica imaginea. "Este o lucratura politica a celor de la PNL. Intradevar, au fost si au excavat cei de la Umbrarescu, dar am oprit orice proces de excavare. Am vorbit cu cei de la SGA si ne-au spus ca au autorizatii pentru a sapa dar, dupa scurt timp, tot telefonic, mi-au spus ca nu au emis nici o autorizatie pentru a se excava in acest loc", ne-a declarat primarul Adrian Alexe. Acesta mai spune ca nu este de acord cu extractia de piatra din zona, dar ca putere de decizie au cei de la SGA. "Ca primar, nu sint de acord cu excavarea. A fost o singura data, o situatie de urgenta, cind se lucra la drum si, din ordinul primului ministru de atunci, s-a luat piatra. Bineinteles, s-a luat piatra pentru drumul judetean de la noi, in rest nu am fost de acord", ne-a spus Adrian Alexe. Spusele primarului sint intarite de directorul de la Roman Impex SRL, Mihai Munteanu. "De cite ori am luat balast de acolo, am luat pentru repararea drumului judetean sau pentru podul de la Anghelesti, in urma inundatiilor din 2005. Acel balast nu e bun decit pentru umplutura, pentru nimic altceva. Noi am facut demersuri la SGA sa obtinem aviz pentru a putea lua pietris de acolo pentru umpluturi", ne-a declarat Mihai Munteanu. De mentionat ca Victor Roman ne-a declarat ca a renuntat la functia de director al firmei, raminind doar actionar. Potrivit surselor noastre, acesta ar putea fi propus pentru functia de vicepresedinte al CJ Vrancea.


SGA da abia acum avize


Reprezentantii SGA Vrancea recunosc ca la Ruginesti s-a incalcat legea si ca s-a sapat fara acte in regula, dar spun ca in curind firmele vor primi aviz de excavare pe piriul Domosita. "A fost un delegat la fata locului si s-a sistat lucrarea. Litigiul s-a stins. Firmele care excavau nu au in acest moment autorizatii, dar sint in curs de a le primi. Noi facem lucrari de regularizare a albiilor si nu am lasa pe nimeni sa sape daca ar pune in pericol gospodariile oamenilor. Am stabilit o zona de extractie de pe Domosita si acolo nu sint case", ne-a declarat Stefania Fotache, director la SGA. La rindul sau, primarul sustine ca oamenii nu au de ce sa se sperie, pentru ca nu le sint puse in pericol casele, desi recunoaste ca trebuie consolidate malurile. "Daca malurile Trotusului spre Adjud au fost intelenite, terenurile de la noi au ramas asa. E nevoie de un proces permanent pentru stoparea eroziunii solului din zona riului Trotus", a declarat primarul Adrian Alexe. In conditiile unei viituri puternice, satele Valeni si Copacesti ar putea ramine izolate de centrul comunei. Oamenii din aceste sate se pling ca sint obligati sa treaca prin apa, pentru ca aici nu exista nici un fel de punte. Primarul recunoaste problema care exista cind sint ploi puternice, dar se vede infrint de natura si de formalitati. "Noi am facut mereu punti, dar ploile puternice ni le-au luat. Am construit cu oamenii punti prin mijloace rudimentare pina vom reusi sa primim autorizatii pentru unele standard", mai spune primarul. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.