Social

Apa otravita in satele vrincene

Raluca Manolache
3 iul 2008 1303 vizualizări
Apa din patru localitati nu este potabila, desi este furnizata prin retele de distributie u in alte localitati, apa contine nitrati peste limita admisa u Autoritatea de Sanatate Publica a descoperit mai multe fintini mizerabile, insa verificarile vor continua la cele aproape 4.000 de puturi publice

Chiar daca apa este furnizata in multe localitatile vrincene prin intermediul instalatiilor de alimentare aflate in grija Serviciului Public de Exploatare a Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apa, acest lucru nu inseamna ca este intotdeauna buna de baut. Autoritatea de Sanatate Publica a descoperit, in urma analizelor de laborator realizate in ultima luna, germeni patogeni si nitrati peste limita admisa in mai multe surse de apa comunale. Astfel, in localitatile Adreiasu, Brosteni, Cimpineanca, Cimpuri, Fitionesti, Gologanu, Milcovul, Naruja, Paulesti, Racoasa, Jaristea, Reghiu, Tulnici, Tifesti, Virtescoiu si Vidra s-a constatat ca apa distribuita este conforma din punct de vedere microbiologic, dar neconforma la indicatorul "clor rezidual liber", depistat la valori sub limita admisa. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca instalatiile de tratare a apei functioneaza defectuos, iar angajatii primariilor fac economie atunci cind vine vorba de clorinare. De asemenea, la Milcovul, Dumbraveni, Gugesti, Racoasa si Vidra apa distribuita populatiei contine nitrati peste limita admisa. Directorul Cornelia Draguna le recomanda vrincenilor sa nu consume apa din fintinile inscriptionare cu "Apa nu este potabila" pentru ca risca sa se imbolnaveasca. Bebelusii sint cei mai afectati de apa ce contine nitrati. In majoritatea cazurilor, intoxicatia apare brusc, la citeva ore de la ingestia nitratului. De asemenea, Cornelia Draguna mai spune ca persoanele care consuma apa in care au fost depistati agenti patogeni se pot alege cu boala diareica acuta.


Apa periculoasa in patru comune


Cea mai grava situatie se intilneste in Balesti, Dumitresti, Soveja si in satul Coroteni din comuna Slobozia Bradului, unde apa furnizata prin intermediul retelelor de distributie nu este potabila. "Este responsabilitatea primarilor de a afisa ca apa nu este potabila", a declarat Cornelia Draguna, directorul ASP. "Avem semnaturi de la toti locuitorii ca au luat la cunostinta ca apa nu este potabila. Acestia au semnat ca vor folosi apa doar pentru nevoi menajere", a precizat Valerica Zamfirescu, primarul din Slobozia Bradului. In ciuda acestor probleme, au fost si localitati unde nu s-au constatat probleme la apa. Este si cazul probelor luate de la instalatiile din Bolotesti, Ciorasti, Golesti, Gura Calitei, Maicanesti, Nanesti, Ruginesti, Suraia sau Biliesti. Inspectorii sanitari au demarat o campanie de verificare a fintinilor publice din Vrancea. In judet au fost identificate 3.960 fintini publice, de ingrijirea carora ar trebui sa se ocupe autoritatile locale. "Am inceput deja controlul la fintini publice. Din totalul de 10 probe prelevate, sapte au fost neconforme. S-au gasit fintini fara sistem de extractie a apei, fara capac, fintini la care nu s-au efectuat lucrari de intretinere de ani de zile si nu s-a monitorizat calitatea apei", a anuntat ASP. Institutia a trimis o atentionare Prefecturii prin care solicita ca toti primarii sa fie obligati sa ia masuri privind monitorizarea calitatii apei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.