Social

Guvernul finanteaza ilegal crame pentru handicapati

Ziarul de Vrancea
27 iun 2008 1202 vizualizări
O asociatie nonguvernamentala obscura din Virtescoiu este suspectata ca a obtinut ilegal fonduri nerambursabile de la Guvern

O asociatie obscura din Vrancea a primit ilegal o finantare nerambursabila de 150.000 de euro ca sa construiasca o crama in care persoanele cu handicap retard si oligofren sa invete cum se face vinul. O comisie alcatuita din specialisti ai Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) a decis, in februarie 2008, sa finanteze cu 1,1 milioane de euro, fonduri nerambursabile primite de la Guvern, 16 proiecte ale unor ONG-uri care se ocupa de protectia persoanelor cu handicap. Printre cele 16 proiecte se afla doua ale unei asociatii obscure, Asociatia Viticultorilor si Intreprinzatorilor AVIVA, infiintata in decembrie 2007, cu sediul in comuna Virtescoiu, judetul Vrancea.


Asociatia are ca obiect principal de activitate apararea drepturilor viticultorilor, iar printre celelalte obiecte secundare se afla si asistenta si protectia sociala. Asociatia a primit 150.000 de euro pentru doua proiecte ce urmeaza a fi desfasurate pe terenul viei din Virtescoiu si care vizeaza imbunatatirea vietii persoanelor cu handicap.

"Proiectele se refera la infiintarea intr-o crama a unui atelier in care persoane cu handicap de gradul III, retard si oligofren, vor invata meseria de vinificator, cum se face vinul, cum se ambaleaza si cum se eticheteaza. Se va construi un mic laborator, un fel de atelier, cu echipamente de talie mica, in care 3-4 grupe a cite zece persoane cu handicap vor invata aceasta meserie. Cine se va descurca bine dupa cursuri va fi angajat la noi. Cel de-al doilea proiect se refera la un centru de recuperare neuromotorie si locomotorie", a explicat pentru Cotidianul Marcela Ionescu, membru fondator al asociatiei.


Potrivit legii si unui ordin semnat de seful ANPH, doar organizatiile care au "calitatea de furnizori de servicii sociale, acreditati prin lege" pot obtine finantari nerambursabile de la Guvern. Asociatia Viticultorilor din Vrancea nu figureaza insa pe lista ONG-urilor acreditate ca furnizori de servicii sociale. "E aberant si ilegal ca o asociatie de viticultori sa primeasca bani nerambursabili de la Guvern ca sa se ocupe de protectia persoanelor cu handicap. Proiectul in sine, de infiintare a unui atelier intr-o crama, e aberant si totul suna a bataie de joc.


Mai mult, proiectele unei asociatii care nu e acreditata ca furnizor de servicii sociale nici macar nu trebuiau sa intre la evaluare, nu mai vorbesc de aprobare", ne-a declarat Marian Minculescu, presedintele Societatii Handicapatilor Locomotor din Romania. Proiectele avizate de catre comisia cu specialisti ai ANPH au fost girate de catre Silviu George Didilescu, ca presedinte ANPH si coordonator de credite al institutiei. Didilescu tocmai a fost demis de catre Guvern saptamina trecuta si numit subprefect de Hunedoara.


Intrebata cum e posibil ca o asociatie sa primeasca fonduri fara sa fie acreditata, Adriana Samoilescu, sefa Departamentului Programe-Proiecte din ANPH, ne-a declarat: "In atelierul care se va construi in acea crama vor lucra persoane cu handicap. Ce, persoanele cu handicap nu au voie sa lucreze? Acea asociatie se ocupa si de asistenta sociala si a indeplinit toate criteriile de eligibilitate din documentatia de atribuire".


Pentru ca Asociatia Viticultorilor din Vrancea sa indeplineasca si criteriul referitor la "acreditarea ca furnizor de servicii sociale", specialistii ANPH care au alcatuit documentatia de atribuire au strecurat printre cerinte: "Candidatii sa aiba calitatea de furnizor de servicii sociale acreditati prin lege sau sa faca dovada ca sint in curs sa o obtina". De la ANPH, Adriana Samoilescu ne-a explicat: "In ianuarie 2008, la evaluare, Asociatia ne-a depus la dosar o adeverinta ca asteapta sa primeasca acest document". Conform legii, documentatia de atribuire trebuia sa respecte legislatia in vigoare si ordinul presedintelui ANPH, lucru care nu s-a intimplat.


George Lacatus - articol preluat din ziarul Cotidianul


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.