Social

Taranul sarac rivneste la pamintul altuia

Doina Ganea
18 iun 2008 1785 vizualizări
Constantin Craciun, un fermier destul de instarit de la Cimpineanca, este acuzat ca s-a pus singur in posesie pe terenul rivnit de vecinii sai u familia Olteanu sustine ca nea" Craciun a profitat de faptul ca ei sint plecati in Italia si le-a demolat gardul dintre vecinatati pentru a avea acces la teren

Fermierul Constantin Craciun din comuna Cimpineanca, cel care se autointituleaza "Taranul Sarac" la intilnirile cu ministrii agriculturii, se lupta sa fie pus in posesie pe un teren care nu-i apartine. Familia Olteanu sustine ca vecinul lor Constantin Craciun a pus ochii pe terenul din spatele casei lor, pe care il detin de peste 30 de ani, si doreste retrocedarea unei suprafete de 742 mp exact pe acel amplasament. Nea\' Craciun, cum ii spun vecinii, are trei mori de macinat, din care una ecologica, 25 de hectare de pamint, din care 8 hectare de vie, 20 de porci, 35 de oi, citeva vaci, magazine si un apartament la Bucuresti, din care scoate o chirie de 300 de euro pe luna. Fost mecanic de locomotiva, fermierul aduna din pensia sa si a nevestei aproximativ 2.000 lei lunar. Si cu toate acestea, Craciun spune ca nu se ajunge cu banii. Constantin Craciun a solicitat Primariei Cimpineanca sa fie pus in posesie si sa i se emita titlul de proprietate pentru suprafata de 5.000 mp teren arabil extravilan. Constantin Craciun a refuzat insa suprafata de teren acolo unde a fost pus initial in posesie de catre Comisia locala de aplicare a legii fondului funciar, pentru ca era la 3 km distanta de casa, si a cerut sa fie improprietarit pe un teren mai mic, dar intravilan, aflat in posesia vecinilor sai, respectiv al familiei Olteanu. Aceasta deoarece Constantin Craciun a aflat ca acestia nu detineau titlu de proprietate pe acest teren. Potrivit sentintei civile nr. 587/ 31 mai 2007, expertului Miron Maftei a aratat ca in comuna Cimpineanca 90% dintre proprietari detin suprafete mai mari sau mai mici fata de cele inscrise in titlul de proprietate, diferentele explicindu-le prin deosebirile aparute intre rolul agricol si cererea de inscriere la CAP. Conform aceluiasi raport de expertiza, Constantin Craciun oricum detine in plus o suprafata de 691 mp in Tarlaua 50, parcela 1161, iar Liliana Olteanu are drept de proprietate pentru 1.680 mp si stapineste inca 742 mp pentru care nu are acte. Nastase Olteanu ne-a declarat ca, intr-o prima instanta, Constantin Craciun a cistigat reconstituirea dreptului de proprietate insa pe un teren care nu i-a apartinut niciodata, dar, la recursul formulat atit de familia Olteanu cit si de Primaria Cimpineanca, "taranul sarac" a pierdut conform sentintei civile nr. 587/ 31 mai 2007 ramasa definitiva si irevocabila.


Taranul sarac s-a pus singur in posesie


In pofida acestor evidente, "taranul sarac" s-a apucat anul acesta si a demolat gardul vecinului sau pentru a intra mai repede in posesia terenului mult rivnit, pentru ca avea la baza Hotarirea nr. 106 din 24 aprilie 2008, semnata de prefectul Dragos Mircea si eliberata de Comisia judeteana pentru stabilierea dreptului de proprietate. Prin aceasta hotarire, lui Craciun i "se reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafata de 2.032 mp teren arabil extravilan si 742 mp vie in intravilanul localitatii Cimpineanca". Numai ca, potrivit anexei la aceasta hotarire, Craciun Constantin a fost pus in posesie cu cei 742 mp pe Tarlaua 50, parcela 1161, iar familia Olteanu detine, potrivit planului cadastral, teren in Tarlaua 33 parcelele 2108, 2109 si 2110, evident altele decit cele stipulate in hotarirea Comisiei judetene de aplicarea legii fondului funciar. "Eu nu vreau decit sa-mi fie refacut gardul care mi-a fost demolat aproape in intregime, iar dl Craciun sa fie pus in posesie acolo unde are hotarire, nu pe terenul nostru. Eu am facut plingere penala si l-am actionat si in instanta pe dl Craciun pentru tulburare in posesie. Eu stiu ca dinsul a pus ochii pe terenul nostru pentru ca este mai aproape de casa lui, este plantat cu vita-de-vie si a profitat de faptul ca noi sintem plecati la munca in Italia si venim mai rar pe acasa, dar asta nu inseamna sa-si bata joc de noi", ne-a declarat Nastase Olteanu.


Numai minciuni si greseli


In urma discutiilor purtate cu reporterii nostri, fermierul Constantin Craciun sustine faptul ca nimic nu este adevarat din ce au spus vecinii sai si ca acea portiune de teren aflata in vecinatatea casei sale iI apartine. "Terenul acela apartine bunicilor mei. N-am acte fix pentru portiunea aceea de teren, dar nici ei nu au. Si daca nu au atunci e liber si imi poate fi dat mie. Si gardul l-a facut tatal meu cu bunicul lor. Ei il stapinesc fara acte si au teren in plus", ne-a spus Constantin Craciun. "Taranul sarac" a recunoscut ca si el are in posesie aproape 700 mp de teren in spatele casei pentru care nu are acte, dar cum nimeni nu I-a revendicat nu are de ce sa-si faca probleme de constiinta. Cit priveste faptul ca, in urma ordinului emis de prefect, a fost pus in posesie pe alta tarla si alte parcele decit zona pe care o doreste, Constantin Craciun spune ca a fost o decizie gresita. "Cei de la Prefectura au gresit. Mi-au trecut alta tarla. Eu acolo la Olteanu vreau, pentru ca acolo este teren liber. Eu n-am gresit cu nimic", a conchis "taranul sarac" de la Cimpineanca. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.