Social

Prea mult turism intre spital si medicii de familie

Ziarul de Vrancea
17 iun 2008 844 vizualizări
Ministrul Eugen Nicolaescu nu mai vrea bolnavi tratati cu lipsa de consideratie si "turism" intre spital si medicul de familie u controlul va incepe cu Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani

Sefii sanatatii vrincene vor face controale in toate unitatile spitalicesti din judet pentru a verifica comportamentul medicilor vizavi de bolnavi. In zilele urmatoare o comisie formata din reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) si ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) vor merge prin spitale pentru a vedea situatia din teritoriu. Initiativa ii apartine ministrului Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, care la intilnirea de simbata, de la Sinaia, le-a atras atentia sefilor sanatatii din tara cu privire la atitudinea necorespunzatoare pe care o au unii doctori. "Ministrul Sanatatii este nemultumit de conduita medicilor in raport cu pacientii. Acest comportament se refera la «tratarea» pacientilor cu o totala lipsa de consideratie", a declarat dr. Cornelia Draguna, directorul ASP. Aceasta spune ca va merge personal pentru a superviza atitudinea colegilor din sistem, chiar daca acest lucru va insemna prezenta acesteia in cabinet, in timpul controlului medical. De asemenea, un alt aspect negativ din sistem, sesizat de Eugen Nicolaescu, este supunerea pacientului la un "turism" intre spital si medicul de familie. Astfel, lipsa scrisorilor medicale pe care medicii specialisti "uita" sa le prescrie pacientilor la iesirea din spital ii pune pe acestia inutil pe drumuri. Mai mult decit atit, exista semnale ca bolnavii sint pusi sa-si aduca de acasa medicamentele cu care sint tratati in spital pentru ca spitalele sa faca economii. Si acest comportament se vrea a fi schimbat de membrii comisiei mixte, desi vina nu apartine in totalitate medicilor care recurg la asemenea compromisuri, ci si a sistemului complicat in care se desfasoara licitatiile pentru achizitiile de medicamente si instrumentar sanitar. "Medicamentele trebuie sa existe in stoc, iar achizitiile trebuie facute inainte de terminarea stocurilor", spune directorul Cornelia Draguna, referindu-se la invocarea lipsei de medicamente in farmaciile de spital, care ii determina pe medici sa puna bolnavii la plata. Prima unitate luata in vizorul mai marilor sanatatii este chiar Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani, unde sint tratati anual peste 50.000 de bolnavi. (A. M. CANTIA, R. MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.