Social

Copil de 11 ani, munceste cot la cot cu bunicul la vaci

Mihaela Beșleagă
12 iun 2008 1113 vizualizări
Baiatul, impreuna cu bunicul, venit din Vadu Rosca, munceste de o luna in Cimpineanca la microferma "Taranului sarac" u copilul are doua clase si de un an a abandonat scoala u Protectia Copilului a demarat o ancheta sociala si il consiliaza pe baiat sa puna din nou mina pe carte u azi este Ziua Internationala pentru combaterea exploatarii copilului prin munca u se estimeaza ca zeci de copii sint abuzati prin munca, fie la cersit, fie la muncile cimpului

Pus prea devreme in fata cu povara vietii, un copil de 11 ani, de loc din Vadu Rosca, munceste pentru o bucata de piine cot la cot cu bunicul, singurul sprijin care i-a ramas. Abandonat de tata, Gabi a crescut in grija bunicului si a mamei, aceasta din urma luind drumul Spaniei pentru un trai mai bun in urma cu 5 ani. Trecut prin groaza inundatiilor devastatoare, care i-au lasat fara adapost, copilul a devenit foarte atasat de bunic, pe care a ales sa il insoteasca la munca in Cimpineanca. Are doar doua clase si a renuntat la scoala, in favoarea muncii cimpului si la vaci. Echipa Protectiei Copilului care s-a deplasat la fata locului in urma sesizarii Ziarului de Vrancea, a aflat initial ca baiatul era la lucru, la cimp. "Echipa noastra se afla pe teren si consiliaza copilul sa mearga la scoala de la anul. Am anuntat si Primaria din Vadu Rosca, care nu cunostea cazul, vor face si dinsii o evaluare. Copilul a spus ca prefera sa munceasca decit sa mearga la scoala. Din ce au constatat colegii mei, baiatul este bine dezvoltat, nu este abuzat, se simte iubit, este foarte atasat de bunic", ne-a spus Anca Candrea, coordonatorul Serviciului de Interventie in Regim de Urgenta (SIRU) din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Constantin Craciun, patronul la care munceste copilul, spune ca nu l-a obligat sa lucreze si ca i-a oferit cele mai bune conditii de trai. "De o luna muncesc la mine. Bunicul are vederea slaba, paste vacile, iar nepotul il insoteste, nu vrea sa mearga la scoala. Ii dau masa, bani de inghetata, i-am cumparat bicicleta, l-am incaltat, i-am cumparat imbracaminte, doarme la cearsaf. Baiatul a trait din cersitul lui bunica-su\' si a inghetat asta-iarna in modul, fiindca sint sinistrati de pe urma inundatiilor", ne-a spus \'"Taranul sarac" din Cimpineanca. Constantin Craciun a adaugat ca ar vrea sa il pregateasca pe baiat pentru a ramine sa lucreze in continuare la ferma lui, "pentru ca are abilitati de mecanica, stie sa conduca si tractorul". Masurile in astfel de cazuri se reduc, de cele mai multe ori, la consilierea victimei si incercarea de "smulgere" a acesteia din mediul "daunator". "Echipa noastra realizeaza o evaluare psihosociala a situatiei copilului si familiei si stabilim, de comun acord cu autoritatile locale, masuri de prevenire a acestui fenomen. Daca se impune, se aplica separarea copilului de familie. Eforturile noastre sint orientate pentru a-i consilia sa se intoarca la scoala. Daca minorul nu are domiciliul in judet, sesizam Politia, adapostim copilul intr-un serviciu temporar de gazduire si apoi este preluat de DGASPC din judetul de resedinta", explica Luminita Liciu, director adjunct al DGASPC Vrancea. Echipele mixte care se deplaseaza in teren sint formate din specialisti ai DGASPC, ASP, ITM, acestia din urma putind sanctiona angajatorul daca si-a depasit atributiile.


20 de copii victime ale exploatarii prin munca


Astazi este Ziua Internationala pentru combaterea exploatarii copilului prin munca. Sub mesajul "Lasati copiilor copilaria", azi se vor desfasura si in Vrancea manifestari dedicate acestei zile, cu scopul de informare si sensibilizare a opiniei publice asupra efectelor negative ale exploatarii prin munca a copilului. "Cele mai dese forme de exploatare prin munca a copiilor sint cersitul sau munca fortata, cu familia, iar cea mai grava consecinta este abandonul scolar", ne-a spus Luminita Liciu. Aceasta a adaugat ca infiintarea Centrului educational de zi pentru copiii exploatati prin munca, in decembrie 2005, a avut un impact important in comunitate. Anual, Centrul sprijina si consiliaza 20 de copii victime ale exploatarii prin munca si pe parintii acestora, dar numarul minorilor care sint abuzati in acest fel este mult mai mare la nivel judetean. Se estimeaza ca zeci de copii sint obligati sa lucreze de la virste fragede, fie la cersit prin orase, fie la muncile cimpului la tara. Pentru a sarbatori aceasta zi, cei 11 micuti ai Centrului educational de zi pentru copiii exploatati prin munca vor expune, de la ora12.00, la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu", desene realizate de ei insisi. In cursul zilei se vor imparti si pliante informative in Piata Moldovei din Focsani. Parteneri in proiect sint si Filiala de Cruce Rosie si echipele intersectoriale locale pentru prevenirea si combaterea exploatarii prin munca a copiilor. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.