Social

Bolnav psihic, doarme pe ziare in casa scarii

Ziarul de Vrancea
3 iun 2008 981 vizualizări
Un barbat a fost dat afara din casa din cauza datoriilor la utilitati u executorul i-a vindut apartamentul, iar lucrurile i-au fost trimise de noul proprietar la gunoi u batrinul, bolnav psihic, doarme de o luna pe ciment u primarul Decebal Bacinschi spune ca ar putea sa ii gaseasca un loc la Caminul de batrini u desi apartamentul a fot vindut, facturile la utilitati vin in continuare pe numele bolnavului

Realitatea anului 2008. An care ar trebui pentru cei mai multi dintre noi sa insemne civilizatie, umanitate, compasiune si respect pentru cel napastuit si bolnav de linga tine. Scenariul acesta pare insa unul de nepus in practica in cazul unui barbat din Focsani, Mihai Adrian, de 57 de ani, cunoscut cu probleme psihice. Pina acum o luna de zile acesta isi ducea traiul saracacios in locuinta sa de la blocul N4, strada Bicaz, din cartierul Garii. Soarta avea insa sa ii aduca pe cap executorii judecatoresti care l-au evacuat din cauza datoriilor strinse in timp la caldura si apa rece. Suferind de boli psihice, Mihai Adrian nu avea sa realizeze ceea ce i s-a intimplat decit dupa ce pe usa apartamentului sau avea sa fie scris un alt nume. Cel al noului proprietar.


Pe data de 8 aprilie a.c., executorul judecatoresc Corneliu Bercariu semneaza procesul verbal prin care umila garsoniera mostenita de bolnav de la mama sa este adjudecata, iar proprietarul este somat sa plece. Lucrurile sale, citeva mobile improvizate si lucruri casnice ii sint incuiate in casa, iar Mihai Adrian ramine fara acte si numai cu hainele de pe el. Lucruri pe care le poarta si acum, pentru ca altceva nu mai are. Vecinii sint ingroziti de ceea ce i s-a intimplat barbatului si povestesc drama acestuia. Pastele si l-a petrecut dormind pe ciment, in casa scarii, incalzindu-se pe ziare. Mincare a primit de pomana. La fel si un sapun si un prosop care i-au trebuit sa se barbiereasca. Drept oglinda a folosit geamul usii de la intrare. Vecina sa, Catinca Serea spune ca l-a vazut abatut si i-a spus ca vrea sa moara pentru ca nu mai are nici casa, nici lucruri, nimic. Aceasta povesteste ca omul nu reprezinta un pericol social si ca statul nu ar trebui sa-si bata joc de el in felul acesta. Batrina spune ca Mihai Adrian are crize provocate de "boala la cap", momente in care spune ca barbatul se lupta cu Diavolul. Dupa ce l-au dat afara din casa spune ca l-a gasit plingind pe clanta usii. "O striga pe mama lui si spunea «uite cum am ajuns. Nu mai am niciun lucru». Mi-a fost mila de el. Este un om la locul lui, nu este pericol pentru ceilalti, doar pentru el. Azi (n.r. ieri) mi-a spus ca vrea sa se sinucida. M-am speriat. Nu a fost mereu asa, a iubit o fata, dar se spune ca mama lui i-a despartit si ca de atunci, incet-incet a innebunit. Cind a avut crize si nu se putea controla am chemat politia si l-au internat la Dumbraveni. Venea dupa citeva luni si era bine. A avut datorii, lumina nu mai avea demult pentru ca nu achitase.

Dar nu trebuia sa-l dea afara si sa-l lase pe drumuri", ne-a povestit Catinca Serea, vecina lui Mihai Adrian. Aceasta spune ca nu are rude care sa-l ajute si ca traia din mila celor din jur. "Ziua mai sta pe la mine, dar noaptea doarme pe scari, pe ziare. Am umblat sa ii fac acte, ca buletinul ii expirase. Am mers la Directia de Asistenta Sociala sa ii scot decizii, dar nu ma primesc pentru ca nu a fost inscris la niciun medic de familie. A fost lasat pe strazi din cauza datoriilor, 5.000 RON la ENET si 3.000 RON la CUP. In apartamentul asta a stat 30 de ani si acum e fara adapost. Este si bolnav... L-au dat afara numai cu hainele de pe el. De atita timp sta nespalat. Imi si spune ca nu poate sta asa, in momentele de luciditate", ne-a spus si Leanca Usturoi, cea care mai are grija de barbat, pe care-l cunoaste de tinar.


Nopti dormite la usa casei din care a fost evacuat


Mihai Adrian beneficiaza de o pensie de invaliditate, de aproape 700 de lei din 2002. Casa din care a fost dat afara, spun vecinii, era curata, atit cit putea el sa o tina in momentele sale de luciditate. "Am intrat in casa acum, cind au venit noii proprietari. Era curat, peretii erau pictati de el, lucrurile erau la locul lor. Ei le-au incarcat si le-au dus, nu stiu unde, dar au spus ca la groapa de gunoi. I-am spus si lui ce au facut si mi-a spus ca si cei care-si bat joc de el vor pati la fel. Ma doare sufletul ca este asa, nu este un om rau. Isi ia ziar si cauta un loc unde sa se mute. A auzit de o licitatie in Bahne, dar s-a intors si ne-a spus ca nu vrea la tigani", ne-a mai spus Catinca Serea. Batrinul bolnav psihic a realizat ce s-a intilmpat cu casa lui abia dupa ce au venit executorii judecatoresti. Mergea din usa in usa la vecini si cerea cheia de la usa de fier montata de executor. Nopti intregi a dormit pe ziare la usa strigindu-si mama moarta, spre mila vecinilor. Apoi l-au speriat politistii chemati de noii proprietari care voiau sa-l alunge. "Constat ca in apartament se gasesc o serie de bunuri mobile uzate peste 80%. In bucatarie: 2 mese lemn, o masuta, 4 taburete, un bufet bucatarie, 3 presuri, un suport flori din lemn. In dormitor: o somiera improvizata, un sifonier, cuier, masina de cusut, o servanta, un covor, o masa simpla, o patura, 3 perne, 2 perdele, bunuri de imbracaminte si incaltaminte, un tablou, o matura, un lighean pvc, un fier de calcat, un scaun cu spatar. Bunurile ramin in custodia reclamantului, Nicusor Calin", scrie in procesul verbal semnat de executorul judecatoresc Corneliu Bercariu.


Primarul spune ca nu il va lasa pe strazi


Informat cu privire la acest caz, edilul sef Decebal Bacinschi ne-a spus ca este surprinzator ceea ce au facut executorii judecatoresti in acest caz. De altfel, edilul adauga faptul ca nu a mai avut de-a face cu situatii de acest gen, ca un bolnav psihic sa fie lasat sa doarma ca un ciine. "Nu-mi ramine decit sa pun capul pe linia de tren", spunea deznadajduit Mihai Adrian zilele trecute. Decebal Bacinschi a declarat ca se va ocupa de gasirea unei solutii pentru batrinul bolnav, fie la Caminul de batrini, fie o locuinta provizorie prin Crucea Rosie. De altfel, reprezentanti ai Serviciului Public de Asistenta Sociala s-au interesat de acest caz. "Nu stiu ce vom face, dar nu-l putem lasa in strada. Trebuie sa gasim o solutie de urgenta. Am luat legatura cu Serviciul Public Local de Asistenta Sociala Focsani si o sa vedem unde putem sa-l plasam, poate si la Caminul de batrini, poate vom gasi ceva si prin Crucea Rosie", ne-a declarat si primarul Decebal Bacinschi, inainte de alegeri. Tot vecinii ne-au spus ca in urma vinzarii locuintei de catre executorul judecatoresc, lui Mihai Adrian i s-ar fi pus intr-un cont suma de 13.000 de lei. "Am inteles ca are 13.000 de lei care I-au ramas dupa ce I-au vindut locuinta. Dar ce casa sa isi mai poata lua cu 13.000 de lei? E cam putin! Ca eu stiu ca locuinta valoreaza mai mult. La noi in bloc s-au vindut apartamente cu 70.000-80.000 de lei, deci ar fi trebuit sa-i ramina ceva mai mult", a mai spus Catinca Serea. Surprinzator este faptul ca facturile la utilitati vin in continuare pe numele lui Mihai Adrian, in ciuda faptului ca de o luna nu mai locuieste la adresa scrisa pe facturi. Cea care are grija de le, Leanca Usturoi spune ca va merge in instanta pentru ca "si-au batut joc de el". "E bolnav si l-au dat afara fara sa aiba pe cineva care sa judece pentru el. Si lucrurile i le-au facut pierdute. Nu e normal. Toate ca sa puna mina pe casa", ne-a mai spus Leanca Usturoi. Alti vecini au mai sustinut ca de fapt noul proprietar a cumparat si el apartamentul de la altcineva care a participat la licitatie. In rarele sale momente de lucididate, Mihai Adrian s-a plins de faptul ca in tot acest timp nu a fost anuntat ca locuinta ii este scoasa la licitatie, autoritatile profitind de handicapul sau psihic. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.