Social

Campania Tinerete fara tutun a prins la virstnici

Raluca Manolache
2 iun 2008 556 vizualizări
Adolescentii care fumeaza nu au fost curiosi sa vada daca sint sanatosi sau nu u printre persoanele care au participat la campanie s-a aflat si un domn de 84 ani

Liceenii nu s-au inghesuit, simbata, la cortul instalat de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Vrancea in vederea diagnosticarii virstei plaminilor. Astfel, in cadrul campaniei "Tinerete fara tutun" au fost facute teste de diagnosticare a cantitatii de monoxid de carbon din aerul expirat pe aproximativ 50 de persoane, care insa au trecut de mult de virsta tineretii. "Ziua de 31 mai este declarata de Organizatia Mondiala a Sanatatii «Ziua mondiala fara tutun». Ministerul Sanatatii Publice a hotarit pentru 2008 sa se organizeze o campanie care are ca tema o «Tinerete fara tutun», pentru ca specialistii din intreaga lume au constatat ca tinerii fumeaza de la virste tot mai mici. Consideram ca virsta de 12, 13 ani este una deosebit de mica pentru acest viciu", a declarat dr. Carmen Turcan, consilier la Compartimentul de Promovare a Sanatatii. Daca tinerii nu au fost curiosi sa afle daca sint sanatosi sau nu, persoanele mai in virsta nu au stat deloc pe ginduri. Cel mai curios vrincean a fost un barbat de 84 ani care a incercat sa sufle in aparat, dar nu a avut nici un succes pentru ca nu a avut suficienta putere. Si Gheorghe Ionita, de 70 ani, a fost testat, acesta aflind ca trebuie sa se lase de acest obicei pentru ca a devenit o problema pentru sanatatea sa. "Este o campanie bine venita si ar mai trebui sa se faca si pentru masurarea glicemiei si a tensiunii. Incerc sa ma las de fumat pentru ca nu mai merge", a afirmat barbatul. Si doamnele au fost curioase sa testeze aparatul si sa vada ce cantitate de monoxid de carbon elimina din organism. "Este foarte buna initiativa, este un impuls necesar pentru a lua o decizie privind fumatul. De 25 de ani fumez si a devenit o obisnuinta. Am vrut ca fumator sa vad daca ma simt bine sau nu", ne-a spus Teresia Ilonca, 58 ani. De asemenea, cu aceasta ocazie au fost impartite pliante cu informatii privind efectele nocive pe care le are fumatul asupra organismului, dar si despre programul derulat de Ministerul Sanatatii Publice prin care fumatorii pot scapa de acest viciu. Acest program este finantat din taxa de viciu, iar persoanele care vor sa se lase de fumat vor primi asistenta medicala si medicamente pentru tratarea dependentei de nicotina. Chiar daca actiunea nu a avut efectul scontat, medicii de la ASP vor continua actiunile in unitatile de invatamint. Carmen Turcan spune ca de astazi vor fi realizate vizite in scolile din rural, unde elevii care fumeaza vor putea sa afle ce virsta au plaminii lor si cit de afectati sint de consumul de nicotina. (Raluca MANOLACHE)


CASETA


Fumatul este o boala


Medicii considera ca fumatul a devenit pentru foarte multe persoane o boala greu de tratat. Dependentii de nicotina nu stiu insa ca fumatul poate avea efecte nocive pe termen mediu si lung. Conform specialistilor, fumatul este responsabil pentru 80-90% dintre bronhopneumopatiile cronice obstructive "" obstructie cronica a cailor respiratorii, de 85% dintre cancerele bronhopulmonare, de aparitia bronsitei cronice, inflamatii ale gitului, nasului si alte infectii respiratorii. Acest viciu este raspunzator si pentru 30% dintre decesele prin boli cardiovasculare pentru ca monoxidul de carbon din fumul de tigara creste nivelul de colesterol din singe, care duce in final la depunerea acestuia pe peretii vaselor de singe. Nicotina din tigari creste presiunea singelui, ritmul cardiac si cerinta de oxigen a muschiului inimii. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.