Social

Fumatorii, asteptati sa isi masoare virsta plaminilor

Raluca Manolache
31 mai 2008 777 vizualizări
Tinerii sint asteptati azi sa participe la campania "Tinerete fara tutun" Autoritatea de Sanatate Publica organizeaza astazi campania "Tinerete fara fumat", in care fumatorii vor putea afla ce virsta au plaminii lor. Actiunea trebuia sa se organizeze ieri dar Ministerul Sanatatii

Publice a decis ca toate manifestarile organizate cu prilejul "Zilei mondiale fara tutun" sa se tina chiar pe 31 mai, cind se marcheaza oficial aceasta zi. In consecinta, medicii implicati vor amplasa un cort inscriptionat cu tema campaniei in zona magazinului Milcov din Focsani unde vor fi asteptati liceenii care doresc sa afle citi ani au plaminii lor, dar si concentratia de monoxid de carbon din aerul expirat. "Cadrele medicale vor utiliza in acest sens o aparatura speciala adusa de la Institutul de Pneumftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti. Analizele sint gratuite, iar manifestarea este menita sa atraga atentia fumatorilor ca tutunul ucide", ne-a spus dr. Carmen Turcan, specialist in prevenire la Autoritatea de Sanatate Publica. Cu aceasta ocazie, vor fi promovate si masurile luate de Ministerul Sanatatii privind fumatul in locurile publice si privind obligativitatea inscriptionarii produselor din tutun cu pictograme sugestive privind efectele fumatului asupra sanatatii. De la 1 ianuarie 2009 in spatiile inchise fumatul va fi permis numai in camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, iar in restaurante si baruri spatiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50% din suprafata spatiului alocat clientilor. De la aceasta data se va interzice comercializarea produselor din tutun in incinta si in jurul spitalelor si unitatilor de invatamint, cu exceptia celor de invatamint superior. în Romania exista peste sapte milioane de fumatori. Putini stiu ca tigara contine peste 4.000 de substante chimice, dintre care 60 sint cancerigene. Tutunul este un drog si de aceea multi dintre cei care vor sa renunte nu reusesc din prima incercare. Medicii de familie pot oferi consiliere in acest sens si pot prescrie chiar surogate pentru tutun. Dupa doua zile de la renuntare, nicotina se elimina din organism, respiratia devine mai usoara, iar dupa o luna simptomele de sevraj, criza creata de dorinta de a mai trage un fum, dispar, spun specialistii. Abia dupa cinci ani de renuntare la fumat, riscul de criza cardiaca scade la jumatate, iar dupa zece ani si posibilitatea de a face cancer pulmonar este de doua ori mai mica. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.