Social

Satenii din Andreiasu de Jos, voluntari in caz de calamitati

Mihaela Beșleagă
22 mai 2008 2083 vizualizări
Cu prilejul prezentarii proiectului "Servicii modernizate pentru cetatenii din mediul rural", oamenii si-au spus si ofurile legate de starea deplorabila a drumurilor comunale

Cei 2.058 locuitori ai comunei Andreiasu de Jos vor avea un serviciu de voluntari gata sa intervina in situatii de urgenta. Ieri la prinz a avut loc la sediul Primariei prezentarea proiectului "Servicii modernizate pentru cetatenii din mediul rural", finantat de Uniunea Europeana prin fonduri Phare, durata de implementare fiind de 12 luni. La intilnire a participat, alaturi de primarul liberal al comunei, Ionel Budeanu, care este si manager de proiect, si Mariana Ene, asistent manager, directorul executiv din cadrul Prefecturii, Camelia Cotun, partener in proiect. Scopul programului este asigurarea unui serviciu eficient de interventie in situatii de urgenta, dat fiind frecventa calamitatilor naturale in zona, care au produs distrugeri in ultimii ani. In cadrul proiectului se vor organiza instruiri in comuna cu 50 de voluntari gata sa intervina in caz de calamitati si se va desfasura si un exercitiu de simulare. Costul estimat al proiectului este de 85.720 euro, suma din care se va achizitiona si un buldoexcavator pentru decolmatarea cursurilor apelor. Situata in zona montana a judetului, comuna Andreiasu de Jos este dispersata in sapte sate si catune, ceea ce determina confruntarea permanenta cu riscul inundatiilor si alunecarilor de teren provocate de cresterea rapida a debitului cursurilor de pe munti. Acestea pun in pericol locuinte, infrastructura de pe raza localitatii si insasi existenta Rezervatiei Naturale Focul Viu, facind strict necesara interventia cu mijloace specializate. "Accesul e greoi, nu exista canalizare, deseurile nu sint gestionate corespunzator si duc deseori la colmatarea riurilor. Toate acestea sint nevoi stringente, e nevoie de infrastructura, dar nu se poate face nimic fara oameni. Acest proiect va ingloba: infrastructura, dezvoltarea economica si resursele umane", a spus Camelia Cotun, director executiv in cadrul Prefecturii. Acesta este al treilea proiect finantat prin fonduri UE care se desfasoara la Andreiasu de Jos, celelalte doua fiind: un proiect SAPARD pentru alimentarea cu apa si realizarea unui studiu de fezabilitate pentru protejarea malurilor si indiguirea piraielor. Satenii prezenti la intilnirea de ieri au ridicat si alte probleme, cea mai spinoasa fiind cea a drumurilor de acces deteriorate grav, pe unele portiuni adevarate transee. "Ce-o sa facem? O sa caram cu elicopterul daca nu se face drum?", a spus unul dintre satenii prezenti in sala. O alta problema sesizata de oameni este lipsa telecomunicatiilor. De asemenea, autoritatile au fost de parere ca, din cauza infrastructurii slab dezvoltate, potentialul turistic al zonei este insuficient pus in valoare. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.