Social

Formularele E, invinse de birocratie

Raluca Manolache
19 mai 2008 700 vizualizări
Nici un vrincean nu s-a tratat pina acum in strainatate folosindu-se de banii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate

Formularele medicale de tip "E", care au fost concepute pentru a ajuta bolnavii asigurati in cazul in care spitalele romanesti nu pot efectua un tratament in timp util, au inceput sa prinda si la vrinceni. Pe parcursul acestui an, formularul E112 a fost solicitat de 17 persoane, iar in 2006 un numar de 13 bolnavi a dorit sa intre in posesia lui pentru a beneficia de tratament in clinici din tari ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, pacientii au ramas doar cu dorinta pentru ca dosarele ce trebuie depuse la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea nu sint complete. Mihai Copaci, presedintele director general al institutiei, spune ca de vina sint si medicii specialisti care evita sa le recomande bolnavilor tratamentul in strainatate. "Nu au fost finalizate dosarele pentru ca unii medici de specialitate care au pacientii respectivi in tratament evita sa scrie referatele de trimitere in strainatate. Aceasta problema este intilnita la clinicile universitare, unde medicii evita sa scrie ca operatiile la care trebuie supusi bolnavii nu se pot executa in timp util in tara. Demersurile pentru completarea dosarului dureaza ceva timp si impiedica accesul pacientilor la acest tip de formular", a recunoscut Mihai Copaci. Conform reglementarilor legislative, persoanele care doresc sa intre in posesia acestui tip de formular trebuie sa indeplineasca doua conditii: bolnavul trebuie sa prezinte un referat medical din care sa rezulte ca afectiunea de care sufera nu poate fi tratata in Romania in timp util si ca evolutia starii de sanatate impune o interventie rapida in strainatate, dar si o programare la o clinica de specialitate din UE. "Am speranta ca cei care vor avea nevoie de acest formular vor afla modalitatea de intocmire a dosarelor si eliberarea formularului E112", a adaugat Copaci. Majoritatea persoanelor care doresc sa intre in posesia formularului E112 sufera de hipoacuzie, dar au fost si persoane diagnosticate cu afectiuni osteomusculare sau care au nevoie de transplant hepatic. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.