Social

Se cauta donatori de celule stem si in Vrancea

Raluca Manolache
17 mai 2008 649 vizualizări
Vrincenii care se gindesc la sanatatea semenilor au sansa sa demonstreze acest lucru si sa devina donatori de celule stem.

Doritorii se pot adresa Centrului de Transfuzii Sanguine

In acest sens, Centrul de Transfuzii Sanguine Focsani va demara, in urmatoarea perioada, o campanie de recrutare a donatorilor in vederea realizarii Registrului National de Donatori Voluntari. Dr. Mioara Hanta, directorul Centrului de Transfuzii, spune ca Centrul de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni le-a solicitat sa gaseasca cit mai multi donatori. "Datorita cresterii importante a activitatii Centrului de Transplant Medular din tara, cu dublarea numarului de proceduri in fiecare an, se impune trecerea la efectuarea transplantelor alogenice cu grefe recoltate de la donatori sanatosi neinruditi. Pentru a creste sansele gasirii donatorilor compatibili este necesar sa fie inrolate si listate cit mai multe persoane doritoare sa doneze celule stem pentru grefe", se arata in adresa ajunsa la Centrul de Transfuzii. Vrincenii care doresc sa devina donatori de celule hematopoietice sau celule creatoare trebuie mai intii sa se adreseze la centrele acreditate din Bucuresti, Cluj, Tirgu Mures, Timisoara, Constanta si Iasi pentru a vedea daca sint compatibili. Cu toate acestea, campania nu va fi inca demarata pentru ca nu se cunosc detaliile privind recompensarea celor care doresc sa devina donatori. "Singele de recolteaza si se prelucreaza pina se ajunge la celule stem. Daca vor fi acordati bani donatorilor, vor fi persoane interesate. Ar fi bine sa existe donatori, pentru ca astfel s-ar putea dezvolta si in tara tratamente pentru leucemie sau cancer. Medicii romani sint capabili sa trateze. Material nu avem, dar materie cenusie este din plin", ne-a spus Mioara Hanta. Celulele stem au posibilitatea de a se divide si de a se dezvolta intr-o multitudine de alte tipuri de celule, capabile sa formeze tesuturi salvatoare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.