Social

La indemnizatia de handicap mi se opreste impozit pe nedrept

Mihaela Beșleagă
15 mai 2008 3824 vizualizări
Reprezentantii Serviciului Public Local de Asistenta Sociala (SPLAS) din cadrul Primariei Focsani, care vireaza lunar aceste indemnizatii, invoca legea si spun ca si aceste ajutoare sint impozitate

Situatia financiara precara, singuratatea si mai ales boala care ii tintuieste la pat, ii fac pe multi oameni in nevoie sa se simta nedreptatiti de sumele de ajutor social pe care le primesc de la stat.

"Am gradul I de handicap grav, sint imobilizata la pat. Primesc un ajutor de la Primarie, am optat pentru o indemnizatie de insotitor. Eu nu am nici insotitor, nici asistent social, mai chem cite o vecina sa ma ajute si o platesc. Dar pentru aceasta indemnizatie mi se opreste un impozit foarte mare: din cei 521 lei cit era indemnizatia la 1 octombrie, eu primesc 400 lei dupa ce mi se opresc impozitele. Am multe probleme de sanatate, sint singura, medicamentele costa foarte mult si nu imi ajung banii", ne-a spus cu voce stinsa Ioana Cadar, o pensionara de 67 ani din Focsani, care a apelat la "Ziarul de Vrancea" pentru a afla cui sa se adreseze si care este legislatia in vigoare in acest domeniu. Reprezentantii Serviciului Public Local de Asistenta Sociala (SPLAS) din cadrul Primariei Focsani, care vireaza lunar aceste indemnizatii, spun ca, potrivit legislatiei in vigoare, si aceste ajutoare sint impozitate. "In conformitate cu articolul 43, aliniat 1 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, «Indemnizatia lunara a adultilor cu handicap grav care au optat pentru primirea unei indemnizatii lunare este in cuantum egal cu salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decit cele cu paturi». Salariul de incadrare, incepind cu 1 aprilie 2008, al unui asistent social debutant cu studii medii, conform O. G. nr.10/2008, 550 lei, la care se adauga sporul de vechime si din care se scad toate viramentele: somaj 0,5%, CAS 9,5 %, CASS 6,5% si impozit. Dupa ce se scad toate acestea, se ajunge la nivelul unei indemnizatii lunare de 428 lei, pe aprilie", a fost raspunsul furnizat de Mihai Ciubotaru, directorul executiv al SPLAS din cadrul Primariei Focsani si Irina Milea, sefa serviciului Contabilitate din aceeasi institutie. Noile reglementari prevazute de Legea nr. 448/2006 care se aplica de la 1 ianuarie 2007, prevad ca persoanele adulte cu handicap grav beneficiaza de: dreptul de optiune intre asistent personal si indemnizatia de insotitor; gratuitate pe toate liniile de transport urban cu mijloace de transport in comun; gratuitatea transportului interurban in limita a 12 calatorii/an; scutire de impozit pe veniturile din salariu; scutire la plata impozitului pe cladire si teren. Sfera scutirilor este restrinsa, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat vor plati in continuare impozit pe salarii pentru salariile realizate in afara functiei de baza. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.